Ajankohtaista / Suomen kaasumarkkinat avautuivat ja Gasgrid Finland Oy on aloittanut toimintansa

Suomen kaasumarkkinat avautuivat ja Gasgrid Finland Oy on aloittanut toimintansa

Suomen kaasumarkkina on avautunut kilpailulle ja Gasgrid Finland on aloittanut toimintansa 1.1.2020. Kaasun myynti ja siirtoverkko on eriytetty toisistaan. Valtion energiayhtiö Gasum Oy:stä eriytetty Gasgrid Finland on järjestelmävastuussa koko Suomen kaasun siirtoverkostosta.

Kilpailulle avoin putkikaasumarkkina perustuu vuonna 2018 voimaan tulleeseen maakaasumarkkinalakiin, jonka mukaan kaasun siirto ja energian myynti tulee eriyttää toisistaan. Kaasun maahantuonti ja tukkumyynti on nyt mahdollista kaikille markkinaosapuoliksi rekisteröityneille toimijoille. Suomen avoimet kaasumarkkinat kiinnostavat sekä kotimaisia että kansainvälisiä toimijoita.

Suomen kaasun siirtoverkkoon voidaan tuoda kaasua totuttuun tapaan Venäjältä ja lisäksi kaksisuuntaisen Balticconnector-kaasuputken kautta kaasua voidaan siirtää myös Suomen ja Viron välillä. Näiden lisäksi verkkoon syötetään myös biokaasua.

”Uutena siirtoverkko-operaattorina vaalimme Gasumilta perimäämme toimintavarmuutta ja luotettavuutta. Avautunut kilpailu on hyväksi suomalaisille kaasunkäyttäjille. Suomeen voi nyt tuoda kaasua myös Baltiasta ilman erillistä rajasiirtomaksua, ja lähivuosina valmistuvat kaasuputkihankkeet mm. Liettuan ja Puolan välillä kytkevät meidät täysimittaisesti Euroopan kaasuinfrastruktuuriin. Kaasu on myös osa Green Dealia, eli Euroopan komission tuoretta ympäristöohjelmaa, sillä se on kustannustehokas tapa vähentää hiilidioksidipäästöjä”, kertoo Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilä.

Kaasu on Suomessa tärkeä teollisuuden raaka- ja polttoaine. Suurimmalle osalle kotitalousasiakkaista kaasumarkkinoiden avautumisella ei ole vaikutusta, sillä kaasunmyyjän vaihtamisen edellytyksenä on päivittäin etäluettava mittari.

Gasgrid Finlandin omistajaohjauksesta vastaa valtiovarainministeriö.

Lisätietoja:

Olli Sipilä, toimitusjohtaja, Gasgrid Finland Oy

+358 40 589 4686

Gasgrid Finland Oy on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Testaamme vikabanneria