Ajankohtaista / Uutiskirje – Kaasumarkkinainfo 12.2.2020

Uutiskirje – Kaasumarkkinainfo 12.2.2020

Gasgrid Finlandin ensimmäiseen kaasumarkkinainfoon Finlandia-talolle kokoontui keskiviikkona 12.2.2020 satapäinen osallistujajoukko. Tämän lisäksi verkon yli esityksiä seurasi suorassa lähetyksessä reilut kolmekymmentä katsojaa.

Toimitusjohtaja Olli Sipilä lausui tervetuliaissanoissaan kiitokset kaikille osapuolille kaasumarkkinan onnistuneesta avaamisesta vuodenvaihteessa. Hän muistutti, että siirtoverkkoyhtiön tavoitteena on luoda turvallinen, kustannustehokas, helppokäyttöinen ja ympäristöystävällinen alusta, joka edesauttaa hiilineutraaliuden tavoittelemista kaasujen avulla.

Tilaisuutta ennen sidosryhmillä oli mahdollisuus vastata kyselyyn, jolla kartoitettiin kokemuksia ensimmäisistä askeleista avoimella markkinalla. Saatu palaute oli sekä positiivista että rakentavaa ja yhtiö jatkaa aktiivista vuoropuhelua sidosryhmien kanssa kehittääkseen toimintaansa oikeaan suuntaan.

Suomen kaasunsiirtoverkko toimii erittäin luotettavasti – viimeisen vuosikymmenen aikana toimittamatta jääneen energian osuus kokonaisvolyymistä mitataan promillen sadasosissa. Vuodenvaihteessa Inkoossa käynnistetty Suomen ensimmäinen sähköllä toimiva kompressoriasema on myös toiminut varmasti.

Kiinnostus avointa markkinaa kohtaan ollut jopa ennakoitua suurempaa. Suomen kaasumarkkinalle on rekisteröitynyt 58 toimijaa, joilla on yhteensä 115 markkinaroolia. GET Baltic -kaasupörssin Gintaras Buzkysin mukaan alueellisen kaasupörssin osto- ja myyntitapahtumien keskimääräinen päivittäinen lukumäärä tuplaantui Suomen markkinan avauduttua – kaikki 22 Suomeen rekisteröitynyttä traderiä ovat aktiivisia. Vuodenvaihteessa käyttöönotetulle Balticconnector-kaasuputkelle on siis ollut vahva tilaus.

Gasgrid Finlandin edustajina Finlandia-talon lavalla puhuivat Anni Sarvaranta, Ville Rahkonen ja Janne Grönlund. Yhtiö on aloittanut strategiatyöskentelyn, jonka skenaariovaihe on tarkoitus valmistua kesällä. Sidosryhmille on lähdössä kysely helmikuussa ja huhtikuussa markkinaosapuolten edustajia pyydetään mukaan skenaariotyöpajaan. Nämä molemmat ovat strategiatyölle keskeisiä tietolähteitä. Skenaarioiden tuloksia tullaan esittelemään alalle niiden valmistuttua.

Gasgrid Finlandilla on meneillään kaksi rinnakkaista prosessia, joista toisen tarkoituksena on kartoittaa ja luoda edellytyksiä Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan yhteiselle tariffialueelle ja toisen taas syventää markkinaintegraatiota ja harmonisointia. Työ- ja elinkeinoministeriön puheenvuorossa Arto Rajala kävi läpi alan ajankohtaista lainsäädäntöä markkinaintegraation syventämistä ministeriön näkökulmasta sekä välitti onnittelut markkinan onnistuneesta avaamisesta – ministeriön käytävillä näkyy kuulemma useita Hangon keksejä!

Tilaisuudessa kuultiin myös Energiaviraston Meri-Katriina Pyhärannan ja Heikki Mannermaan päivitykset tariffiprosessista ja markkinaehtojen määrittelytyöstä, johon kaikkien osapuolten panos on tervetullutta.

Kaasumarkkina on siis avattu onnistuneesti ja katse on jo tulevaisuudessa. Kaikki puheenvuorot on katsottavissa osoitteessa https://www.mediaserver.fi/live/gasgrid ja esitysmateriaali on ladattavissa täältä.

Lisätietoja:

Anni Sarvaranta, johtaja, strategia ja markkinakehitys, Gasgrid Finland Oy, p. +358 50 348 2071, anni.sarvaranta@gasgrid.fi.

Gasgrid Finland Oy on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Testaamme vikabanneria