Ajankohtaista / Gasgrid Finland visioimassa Euroopan laajuista vetyverkkoa

Gasgrid Finland visioimassa Euroopan laajuista vetyverkkoa

Gasgrid Finland on mukana visioimassa Euroopan laajuista 39 700 kilometrin vetyverkkoa osana European Hydrogen Backbone (EHB) -aloitetta, joka julkaisee tänään päivitetyn version visiostaan Euroopan laajuisesta vedynsiirtoinfrastruktuurista. Tänään lanseerattava visio on jatketta EHB:n heinäkuussa 2020 julkaisemalle raportille. 

EHB-ryhmän esittämä vedyn siirtoverkko kehittyisi vuoteen 2040 mennessä ja vetyinfrastruktuurin kartat heijastelevat 23 eurooppalaisen kaasunsiirtoverkko-operaattorin analyysiin perustuvaa visiota siitä, kuinka infrastruktuuri voisi kehittyä tukemaan hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamista. Verkosto yhdistäisi 21 Euroopan maan visioidun vetyinfrastruktuurin toisiinsa ja liittäisi mukaan 11 uutta maata.

Lähes 40 000 kilometrin pituinen vetyverkko edellyttää arviolta yhteensä 43–81 miljardin euron investointeja. Euroopan laajuisesta vetyverkkoinfrastruktuurista kaksi kolmasosaa perustuisi maakaasuverkon hyödyntämiseen uuteen vetykäyttöön. Jäljelle jäävä kolmasosa verkosta olisi uutta putkistoa, joka olisi rakennettava uusien käyttäjien liittämiseksi. Lisäksi uusi verkko sijoittuisi maihin, joissa nykyinen kaasunsiirtoverkosto on pieni, mutta vedyn odotettu kysyntä ja tarjonta suurta.

”European Hydrogen Backbonen visioima vetyverkko on merkittävä mahdollisuus Pohjoismaiden ja Baltian alueelle. Meillä on suuret puhtaan sähköntuotannon resurssit, tilaa, vettä sekä mahdollisuus hyödyntää vedyntuotannossa syntyvä lämpö kaukolämpönä. Olemme myös kohtuullisen lähellä Keski-Eurooppaa. Vety ja sen johdannaiset voivat luoda mahdollisuuden kestävään kasvuun ja syventää jo menestyksekästä alueellista energiaan liittyvää yhteistyötä. Gasgrid Finland haluaa olla aktiivisesti mukana kehittämässä tulevaisuuden energiajärjestelmää, ja EHB-visio on lähtölaukaus jatkokehitystyölle yhteistyössä sidosryhmien kanssa“, sanoo Olli Sipilä, Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja.

 

Lisätietoja EHB-työstä ja uusi raportti on ladattavissa täältä: https://gasforclimate2050.eu/ehb/

Aiheesta järjestetään 13.4.2021 klo 13 webinaari, johon pääset ilmoittautumaan täältä: https://register.gotowebinar.com/register/4033257554164343310

Linkki EHB:n tiedotteeseen: https://gasforclimate2050.eu/news-item/european-hydrogen-backbone-grows-to-40000-km/

 

Lisätietoja:

Olli Sipilä, toimitusjohtaja, Gasgrid Finland Oy, +358 40 589 4686, olli.sipila@gasgrid.fi

Sara Kärki, yksikönpäällikkö, strateginen analyysi & TKI, +358 40 158 1722, sara.karki@gasgrid.fi

 

Gasgrid Finland Oy on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi

European Hydrogen Backbone -aloite koostuu kasvavasta 23 eurooppalaisen kaasuinfrastruktuuriyrityksen ryhmästä, jotka työskentelevät yhdessä suunnitellakseen yleiseurooppalaisen vedynsiirtoinfrastruktuurin ilmasto- ja energiatavoitteen saavuttamiseksi. https://gasforclimate2050.eu/ehb/

Gasgrid Finland Oy on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Testaamme vikabanneria