Ajankohtaista / Vedyllä iso merkitys Euroopan hiilineutraalisuustavoitteille – Analyysi osoittaa vetyä riittävän eurooppalaisen vetyverkon varrella

Vedyllä iso merkitys Euroopan hiilineutraalisuustavoitteille – Analyysi osoittaa vetyä riittävän eurooppalaisen vetyverkon varrella

Gasgrid Finlandin ja 22 muun eurooppalaisen kaasun siirtoverkko-operaattorin muodostama European Hydrogen Backbone (EHB) -ryhmä julkaisi huhtikuussa visionsa eurooppalaisen lähes 40 000 kilometrin mittaisen vedynsiirtoinfrastruktuurin kehittymisestä vuoteen 2040 mennessä. Nyt EHB-ryhmä on teettänyt analyysin vedyn odotetusta kysynnästä, tarjonnasta sekä vedynsiirron kustannuksista vuosisadan puoliväliin mennessä. Analyysi täydentää huhtikuussa esitettyä visiota.

EHB:n analyysin perusteella vedyn kysyntä kasvaa vuoteen 2050 mennessä n. 2 300 terawattituntiin, joka vastaa 20-25 prosenttia EU:n ja Ison-Britannian tulevaisuuden energiankysynnästä. Kysyntää vastaava vetymäärä on mahdollista tuottaa uusiutuviin energianlähteisiin sekä vähähiilisiin vaihtoehtoihin perustuen EU:n ja Ison-Britannian alueella, mutta myös vedyn tuonti alueelle on todennäköistä.

Euroopan laajuinen ”Hydrogen Backbone” eli vedynsiirtoinfrastruktuuri on olennainen vetymarkkinan luomisessa ja kustannustehokas vaihtoehto energiansiirtoon, kun halutaan käyttää vetyä. Analyysin perusteella vedyn rooli on tärkeä erityisesti kemian- ja terästeollisuuden sekä liikenteen hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamisessa. Vajaan kolmanneksen vedyn kysynnästä arvioidaan kohdistuvan sähköntuotantoon erityisesti jouston ja varastoinnin kautta.

Vedyn tuotannon kasvu vastaamaan odotettua kysyntää edellyttää merkittävästi kasvavan uusiutuvan energiantuotannon hyväksyntää, rahoitusta, regulaatiota sekä laatustandardien luomista. Analyysissä oletetaan myös, että uusiutuvan vedyn tuotannon taloudellisuus parantuu mahdollistaen nopean skaalautumisen.

”Suomessa vihreää vetyä voitaisiin tuottaa merkittävästi yli omien tarpeiden, jolloin syntyisi merkittävä puhtaan energian ja teknologioiden vientipotentiaali mm. Keski-Eurooppaan, jossa vedyn kysyntä ylittää alueellisen tarjonnan. Tämä loisi maahamme runsaasti uusia työpaikkoja”, kuvailee Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilä.

Analyysitulosten esittelywebinaari 15.6. klo 13-14:30 Suomen aikaa. Ilmoittaudu mukaan: https://gasforclimate2050.eu/news-item/kadri-simson-to-give-statement-at-upcoming-ehb-webinar/

Lisätietoja EHB-työstä ja uusi raportti on ladattavissa täältä: https://gasforclimate2050.eu/ehb/

Lisätietoja:

Olli Sipilä, toimitusjohtaja, Gasgrid Finland Oy, +358 40 589 4686, olli.sipila@gasgrid.fi

Sara Kärki, yksikönpäällikkö, strateginen analyysi & TKI, +358 40 158 1722, sara.karki@gasgrid.fi

 

Gasgrid Finland Oy on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi

European Hydrogen Backbone -aloite koostuu kasvavasta 23 eurooppalaisen kaasuinfrastruktuuriyrityksen ryhmästä, jotka työskentelevät yhdessä suunnitellakseen yleiseurooppalaisen vedynsiirtoinfrastruktuurin ilmasto- ja energiatavoitteen saavuttamiseksi. https://gasforclimate2050.eu/ehb/

Gasgrid Finland Oy on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Testaamme vikabanneria