Ajankohtaista / LNG-terminaalilaivan sijoituspaikka Inkooseen varmistui

LNG-terminaalilaivan sijoituspaikka Inkooseen varmistui

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Viron talous- ja infrastruktuuriministeri Riina Sikkut ovat tehneet tänään periaatepäätöksen, jonka mukaan kelluva LNG-terminaalilaiva sijoitetaan Suomeen Inkoon satama-alueelle tämän vuoden lopulla. Suomalaiset ja virolaiset kaasunkuluttajat ovat ministereiden linjauksen mukaisesti tasa-arvoisessa asemassa kelluvan LNG-terminaalilaivan käytön suhteen.

Inkoon satama-alueelle rakennetaan Gasgridin johdolla parhaillaan nesteytettyä maakaasua sisältävän kelluvan LNG-terminaalilaivan satamarakenteita. Gasgrid toteuttaa kelluvaa LNG-terminaalilaivahanketta Suomen valtion toimeksiannosta, ja sillä pyritään varmistamaan kaasun saanti teollisuudelle, raskaalle liikenteelle sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon myös kotitalouksille. Suomen huoltovarmuuden kannalta kriittisen tärkeällä hankkeella turvataan kaasun saatavuus pitkälle tulevaisuuteen. Terminaali tulee toimimaan tasapuolisin markkinaehtoisin periaattein kaikkiin toimijoihin nähden ja siihen liittyvät säännöstöt ovat tulossa juuri julkiseen kuulemiseen Suomessa ja Virossa.

”Käynnistimme satamarakenteiden rakennustyöt Inkoossa elokuussa 2022, jotta LNG-terminaalilaivan sisältämää nesteytettyä maakaasua voidaan ryhtyä käyttämään jo tänä talvena. Laiva tullaan ankkuroimaan Inkoon satama-alueelle joulukuussa 2022, jonka jälkeen LNG-terminaalilaiva integroidaan kaasun siirtoverkostoomme. Varsinainen kaasun tuotantokäyttö voidaan näillä näkymin käynnistää heti tammikuussa. Kokonaisprojekti on tähän mennessä edennyt suunnitelmien mukaan, ja kiitän jo tässä vaiheessa ammattitaitoista yhteistyöverkostoamme erinomaisesta yhteistyöstä. Pidän myös tärkeänä töiden etenemistä Paldiskissa, jotta voimme taata huoltovarmuuden kaikissa tilanteissa”, kertoo Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä.

Ministeri Lintilän mukaan molempien maiden kuluttajat hyötyvät LNG-terminaalista sen sijainnista riippumatta. ”kelluvan LNG-terminaalin operaattori kohtelee sekä virolaisia että suomalaisia tasavertaisesti. Tulevan talven toimitusvarmuuden riskien pienentämiseksi olemme valmiita ottamaan käyttöön ehtoja varmistaaksemme tasapuolisen kaasun toimituksen kuluttajille sekä Virossa että Suomessa”, elinkeinoministeri Lintilä sanoo työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.

291 metriä pitkä ja 43 metriä leveä kelluva LNG-terminaali laiva sisältää täyteen lastattuna noin 68 000 tonnia LNG:tä. Kelluvan LNG-terminaalilaivan  kokonaiskustannukset ovat arviolta 460 miljoonaa euroa 10 vuoden vuokrasopimuksella.

Lisätietoja: 

Olli Sipilä, toimitusjohtaja, +358 40 589 4686, olli.sipila@gasgrid.fi

Gasgrid Finland Oy on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Testaamme vikabanneria