Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Tukes myönsi Gasgridin LNG-terminaalilaivahankkeelle pysyväisluvan toimia Inkoon satamassa

Tukes myönsi Gasgridin LNG-terminaalilaivahankkeelle pysyväisluvan toimia Inkoon satamassa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on myöntänyt Gasgrid Floating LNG Terminal Finlandille luvan sijoittaa nesteytettyä maakaasua sisältävä kelluva LNG-terminaalilaiva sekä laivan kiinnittämiseen ja kaasun siirtämiseen vaadittavat putkistot Inkoon satamaan pysyväisluonteisesti. Gasgridin toteuttamalla LNG-terminaalilaivahankkeella on tarkoitus varmistaa kaasun saanti teollisuudelle, raskaalle liikenteelle ja kotitalouksille sekä turvata Suomen huoltovarmuutta talvesta 2023 alkaen.

Tukesin päätöksen 11023/03.02.00/2022 mukaan LNG-terminaalilaiva Exemplar sijoitetaan Inkoon satamaan ja LNG Terminaalin toiminta voidaan aloittaa lupaehtojen mukaisesti.

LNG-terminaalilaivahankkeella turvataan Suomessa kaasun saatavuus pitkälle tulevaisuuteen. Hanke mahdollistaa myös Balticconnector-yhdysputken kautta kaasutoimituksia Baltian maihin ja jopa Puolaan.

”Hienoa, että olemme nyt saneet Turvallisuus- ja kemikaaliviraston myöntämän luvan harjoittaa LNG-terminaalitoimintaa Inkoon satamassa pysyväisluonteisesti. Tukesin päätös tarkoittaa sitä, että voimme operoida ja kehittää LNG-terminaalia Inkoossa pitkäjänteisesti. Olemme koko hankkeen ajan kiinnittäneet erityistä huomiota turvallisuuteen, toimintavarmuuteen, vastuullisuuteen ja korkeaan laatuun. LNG-terminaalilaiva on tarkoitus ankkuroida Inkoon syväsatamaan lähiaikoina, ja maakaasun jakelun pyrimme käynnistämään kelluvasta LNG-terminaalista jo tulevana talvena”, sanoo Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilä.

”Olemme pysyneet koko LNG-terminaalilaivahankkeen ajan suunnitellussa aikataulussa tekemällä tiivistä yhteistyötä osaavan kumppaniverkostomme ja monien eri viranomaistahojen kanssa”, kertoo Gasgrid Finlandin LNG-terminaaliprojektin johtaja Esa Hallivuori. ”LNG-terminaalin ja Gasgridin kaasunsiirtoverkoston yhdistävälle maakaasun yhdysputkelle olemme jo saaneet Tukesin luvan aiemmin.”

Tukes on lupa- ja valvontaviranomainen, joka edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta sekä luotettavuutta. Myöhemmin suoritettavan varsinaisen käyttöönottotarkastuksen jälkeen Tukes tekee LNG-terminaalille määräaikaistarkastuksia vuosittain. (VNa 685/2015 28 §)

Lisätietoja:
Olli Sipilä, toimitusjohtaja, Gasgrid Finland Oy, puh. +358 40 589 4686, olli.sipila@gasgrid.fi

Esa Hallivuori, LNG-terminaaliprojektin johtaja, Gasgrid Finland Oy, puh. +358 40 581 5027, esa.hallivuori@gasgrid.fi

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: