Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Energiaviraston päätös omakäyttö- ja apuenergian huomioimista alkuperätakuukelpoisen kaasuenergian määrittämisessä

Energiaviraston päätös omakäyttö- ja apuenergian huomioimista alkuperätakuukelpoisen kaasuenergian määrittämisessä

Energiavirasto on Gasgrid Finland Oy:n pyynnöstä antanut päätöksen 16/071001/2023 (jäljempänä ”Energiaviraston päätös”) koskien omakäyttö- ja apuenergian huomioimista alkuperätakuukelpoisen kaasuenergian määrittämisessä.

Energiaviraston tiedonanto kokonaisuudessaan linkkeineen

Yhteenveto Energiaviraston ratkaisusta

Energiaviraston päätöksen mukaisesti uusiutuvan kaasun alkuperätakuita ei saa myöntää uusiutuvalle kaasulle, joka kulutetaan uusiutuvan kaasun tuotantoprosessissa. Kaasun alkuperätakuurekisterissä energiantuotantolaitoksen osalta prosessin kaasu jakautuu tuotettuun kaasuun sekä tuotantoprosessissa kulutettuun kaasun. Alkuperätakuulaissa ja hallituksen esityksessä esitetään yksiselitteisesti, että tuotantoprosessissa kulutetulle kaasulle ei ole mahdollista myöntää alkuperätakuita. Näin ollen alkuperätakuiden myöntäminen sellaiselle kaasulle, joka kulutetaan kaasun tuotantoprosessissa, olisi vastoin alkuperätakuulakia ja sen esitöitä riippumatta siitä, onko kyseinen kaasu syntynyt tuotantoprosessissa vai tuotu prosessiin sen ulkopuolelta, kuten fossiilisen kaasun tapauksessa on. Tästä syystä tuotantoprosessissa kulutetun kaasun määrä tulee vähentää tuotetun kaasun määrästä alkuperätakuukelpoisen kaasun määrää määritettäessä.

Alkuperätakuiden myöntämiselle, siirtämiselle, peruuttamiselle ja mitätöinnille asetettavien vaatimusten tulee olla tulevan alkuperätakuustandardin CEN EN 16325 mukaisia. Standardissa tullaan säätämään tarkemmin tuotantoprosessissa ja sen apulaitteissa kulutetun energian huomioimisesta alkuperätakuukelpoisen energian määrittämisessä. Koska standardia ollaan vielä päivittämässä, eikä se siten ole vielä voimassa, noudatetaan kansallisessa alkuperätakuulaissa olevia vaatimuksia.

Lisätiedot:

palvelupäällikkö Heli Haapea, customerservice@gasgrid.fi, puh. 040 352 7643

Energiaviraston tiedonanto linkkeineen

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: