Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Suomen ja Viron välisen Balticconnector -kaasuputken epäiltyä vuotoa tutkitaan

Suomen ja Viron välisen Balticconnector -kaasuputken epäiltyä vuotoa tutkitaan

Gasgrid Finland Oy ja Viron kaasuverkonhaltija Elering AS havaitsivat 8.10.2023 aamuyöstä epätavallista paineen laskua maiden välillä kulkevassa merenalaisessa Balticconnector- kaasuyhdysputkessa. Poikkeavan paineen laskun perusteella epäiltiin vuotoa putkessa, ja päätös putkiosuuden eristämisestä voitiin tehdä havainnon perusteella. Balticconnectorin venttiilit saatiin nopeasti suljettua ja siten oletettu vuoto pysäytettyä.

Suomen kaasujärjestelmän tila on vakaa ja kaasun saanti turvattu

Suomen kaasumarkkinan tilanne on pysynyt vakaana, ja kaasun saanti on turvattu Inkoon LNG-terminaalista. Terminaalilla on kapasiteettia ja kyky toimittaa Suomen tarvitsema kaasu myös tulevana talvena, vaikka talvikausina kaasun kulutus on tyypillisesti korkeampaa. On kuitenkin tärkeää, että markkinatoimijat tilaavat kaasua terminaaliin käytettäväksi, jotta kaasun saannin jatkuvuus on turvattu tulevana talvikautena. Terminaalista vastaava Gasgrid Finlandin tytäryhtiö Floating LNG Terminal Finland Oy on julkaissut tiedon talven kapasiteettivarauksista aiemmin elokuussa. Osa terminaalin talven kapasiteetista on vielä vapaana.

Valmistelut mahdollisen vuodon syyn ja vuotokohdan selvittämiseksi käynnissä

Gasgrid Finland ja Elering valmistelevat putken tarkastusoperaatiota epäillyn vuodon syyn tutkimiseksi ja vuotokohdan paikantamiseksi. Vuotokohtaa voidaan paikantaa eri tavoin kuvantamalla, esimerkiksi kaikuluotaamalla ja videoimalla. Kaasuputken tarkastus- ja korjausoperaatiot vaativat tarkkaa suunnittelua ja lupaprosessien noudattamista. Tarvittavat ennakkotoimet on käynnistetty, ja varsinaisiin tarkastustoimiin uskotaan pääsevän pian. Itse putken luo tutkimustöihin pääsemiseen menee todennäköisesti vähintään joitakin päiviä.

Mikäli ilmenee, että 8.10. aamuyöllä havaittu epätavallinen paineen lasku Balticconnector -putkessa johtuu vaurion aiheuttamasta vuodosta, korjaustyöt voivat vauriosta riippuen kestää vähintään useamman kuukauden.

Gasgrid Finland on arvioinut oletettavassa tapahtumassa vapautuneen kaasuvuodon laajuutta, ja raportoi tuloksista niiden vahvistuttua ympäristöviranomaisille ympäristösuojelulain mukaisesti.

Gasgrid tiedottaa lisää tilanteen kehittymisestä verkkosivuillaan www.gasgrid.fi heti kun lisätietoja on saatavilla.

Lisätietoja:

Janne Grönlund, johtaja, Gasgrid Finland Oy, +358 40 036 8825

Median yhteydenotot: Virve Wright, johtaja, Gasgrid Finland Oy, +358 40 552 9219

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: