LNG-terminaalilaiva
Suomen valtio antoi Gasgrid Finland Oy:lle tehtäväksi selvittää kelluvan LNG-terminaalilaivan, tai floating storage and regasification unitin (FSRU), lisäämistä vaihtoehdoksi Suomen kaasuntuonnille alkuvuonna 2022. Terminaalilaivan vuokraus mahdollistaa Suomen irtautumisen venäläisen putkikaasun riippuvuudesta. Huoltovarmuuden turvaaminen mahdollisissa arvaamattomissa ja ennakoimattomissa tilanteissa on ensiarvoisen tärkeää. LNG-terminaalilaiva oli nopein ratkaisu varmistaa Suomen huoltovarmuus sekä kaasun toimitusten jatkuvuus kaikissa eri skenaarioissa. Laiva turvaa Suomen energiansaannin sekä teollisuudelle että kotitalouksille pitkäaikaisesti, ja on siksi tärkeä hanke koko Suomelle. Samalla terminaali palvelisi laajemmin Itämeren alueen tarpeita.
Ajankohtaista
Satu Mattila nimitetty Gasgrid Floating LNG Terminal Finlandin toimitusjohtajaksi
Faktoja
- LNG-terminaalilaiva on 291 metriä pitkä ja 43 metriä leveä.
- Laivan on tilavuudeltaan noin 151 000 kuutiometriä ja vastaa täyteen lastattuna noin 68 000 tonnia LNG:ta, eli nesteytettyä maakaasua. Määrä tarkoittaa noin 1 050 GWh energiaa.
- Laivan höyrystyskapasiteetti on 140 GWh/päivä ja jopa yli 40 TWh vuodessa ylittäen Suomen vuotuisen maakaasun käyttötarpeen, joka on historiassa ollut noin 25 TWh vuodessa.
- Kelluva LNG-terminaalilaiva on käytännössä satamaan ankkuroitava terminaali, joka ankkuroidaan satamarakenteeseen, minkä jälkeen nesteytetty maakaasu höyrystetään laivassa uudelleen kaasuksi. Tämän jälkeen kaasu siirretään satamarakenteissa olevan yhdysputken kautta olemassa olevaan kaasuverkostoon.
- Terminaalilaiva saatiin Suomeen 28.12.2022.Vaikka alus ankkuroitiin sen loppusijoituspaikkaan Suomeen Inkoon syväsatamaan, rakennettiin myös Viron rannikoille terminaalilaivalle sopivat satamarakenteet.
- Kelluva LNG-terminaali otettiin käyttöön tammikuussa 2023. Käyttöönoton jälkeen LNG:tä toimitetaan terminaalilaivaan erillisillä tankkereilla globaaleilta markkinoilta. Esimerkkejä tuottajamaista ovat Australia, Yhdysvallat, Malesia, Algeria, Norja ja Qatar. Yksi purkukerta kestää noin vuorokauden.
- LNG-terminaalilaivahankkeen kokonaiskustannukset ovat arviolta 460 miljoona euroa 10 vuoden vuokrasopimuksella. Lisäksi tulee käytön volyymiin liittyviä kustannuksia.
Kuvamateriaalia
Kuvia 20.5.2022 allekirjoitustilaisuudesta. Lähde: Julian Puumalainen, Valtioneuvoston kanslia. Mainitsethan lähteen jos julkaiset tai jaat kuvia.
Terminaalisäännöt, -ehdot ja sopimukset
- General Terms and Conditions
- Terminal rules
- Terminal Service Contract
- Joint Terminal Use Contract
- Annex 3 – Quality volume measurement and inventory specification
- Annex 4 – Form of Affiliate Guarantee (financial requirements)
- Annex 5 – Form of Bank Guarantee (financial requirements)
- Annex 6 – Calculation of Guarantees and penalties
- Annex 7 – Form of Bank Guarantee (request of Terminal Capacity)
- Annex 8 – Form of Terminal Capacity allocation request
- Annex 9 – Capacity Allocation Procedure and Annual Service Schedule timeline
- Annex 10 – Form of Individual Annual Service Schedule
- Annex 11 – Form of Scheduled Slot transfer agreement
- Annex 12 – Form of Daily Unload Nomination
- Annex 13 – Conversion table
Kapasiteetin varaustilanne
- FSRU Terminal Annual Service Schedule and Spot capacity invitation for Q2 and Q3 2023, päivitetty 7. maaliskuuta 2023
- Annual Service Schedule for Q2-Q3 2023
Annual Service Schedule monthly update – päivitetty 16. maaliskuuta 2023
- Terminal capacity reservation status, päivitetty 12. joulukuuta 2022