Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Suomen kaasujärjestelmän tila on vakaa ja kaasun saanti turvattu

Suomen kaasujärjestelmän tila on vakaa ja kaasun saanti turvattu

Gasgrid Finland Oy ja Viron kaasuverkonhaltija Elering AS havaitsivat 8.10.2023 aamuyöstä epätavallista paineen laskua maiden välillä kulkevassa merenalaisessa Balticconnector-yhdysputkessa. Putkiosuus eristettiin pian havainnon jälkeen sulkemalla Balticconnectorin venttiilit. Tällä hetkellä Suomen ja Viron välinen kaasun putkisiirto on keskeytynyt.

Suomen kaasujärjestelmän tilanne on vakaa, ja kaasun saanti on turvattu Inkoon ja Haminan LNG-terminaaleista.
Terminaaleilla on kapasiteettia ja kyky toimittaa Suomen tarvitsema kaasu myös tulevana talvena, vaikka talvikausina kaasun kulutus on tyypillisesti korkeampaa. Markkinatoimijoita on ohjeistettu varmistamaan tarvitsemansa kaasun saanti tilaamalla se Inkoon tai Haminan LNG-terminaaliin, jotta kaasun saannin jatkuvuus on turvattu tulevana talvikautena.

Inkoon terminaalin varaustilanne on tauolla kuluvan viikon ajan, ja varausmahdollisuus pyritään avaamaan uudestaan ensi viikon alussa. Tällä varmistamme, että terminaalista tarjottavat kapasiteetit ovat optimoituja tukemaan Suomen kaasunsaantia joka tilanteessa.

Suomen ja Viron välisessä Balticconnector -kaasuputkessa epäillään vauriota

Epätavallisen paineen laskun vuoksi on perusteltua epäillä tapahtuneen syyksi merikaasuputken vauriota ja siitä seurannutta vuotoa. Mikäli putkiosuudessa on vaurio, kaasuvuoto on pysäytetty putkiosuuden eristämisen ja venttiilien sulkemisen myötä. Uutta tietoa ei ole ilmennyt, vaurioepäilyä ei ole vahvistettu, eikä mahdollisen vaurion aiheuttaja ole tiedossa. Gasgrid Finland tutkii asiaa yhdessä Eleringin kanssa.

Mahdollisen vaurion syytä ja sijaintia selvitetään

Gasgrid Finland ja Elering ovat käynnistäneet putken tarkastusoperaatioon tähtäävän työn epäillyn vaurion syyn tutkimiseksi ja vauriokohdan paikantamiseksi. Kaasuputken tarkastus- ja korjausoperaatiot vaativat tarkkaa suunnittelua ja lupaprosessien noudattamista. Varsinaisiin tarkastustoimiin uskotaan päästävän joidenkin päivien kuluttua.

Mikäli ilmenee, että 8.10. aamuyöllä havaittu epätavallinen paineen lasku Balticconnector -putkessa johtuu vaurion aiheuttamasta vuodosta, korjaustyöt voivat vaurion mukaan kestää vähintään useamman kuukauden.

Gasgrid Finland on arvioinut oletettavassa tapahtumassa vapautuneen kaasuvuodon laajuutta, ja raportoi tuloksista niiden vahvistuttua ympäristöviranomaisille ympäristösuojelulain mukaisesti.

Gasgrid tiedottaa lisää tilanteen kehittymisestä verkkosivuillaan www.gasgrid.fi heti kun lisätietoja on saatavilla.

Lisätietoja:

Janne Grönlund, johtaja, Gasgrid Finland Oy, +358 40 036 8825

Median yhteydenotot: Virve Wright, johtaja, Gasgrid Finland Oy, +358 40 552 9219

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: