Search
Close this search box.
Hankkeet / Nordic-Baltic Hydrogen Corridor

Nordic-Baltic Hydrogen Corridor

Hankkeen tavoitteena on vetyinfrastruktuurin kehittäminen Suomesta Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan kautta Saksaan vuoteen 2030 mennessä. Hankkeen osapuolina ovat kaasun siirtoverkonhaltijat: Gasgrid, (Suomi), Elering (Viro), Conexus Baltic Grid (Latvia), Amber Grid (Liettua), Gaz System (Puola) ja ONTRAS (Saksa). Gasgridin osuus liittyy erityisesti koko Etelä-Suomen kattavan vetyverkon ja Itämeren alueen markkinan kehittämiseen.  

Nordic-Baltic Hydrogen Corridor -hanke tukee energiahuollon monipuolistamista ja uusiutuvan energian nopeutettua käyttöönottoa. 

Vetyinfrastruktuurin kehittyessä edelleen Itämeren ympäristössä voidaan lisäksi luoda vahva vedyn markkina-alue, mikä mahdollistaa runsaasti saatavilla olevien ja kilpailukykyisten uusiutuvien energiaresurssien laajamittaisen hyödyntämisen. 

Hanke tukee voimakkaasti EU:n vetystrategiaa ja REPowerEU-suunnitelmaa. Lisäksi Pohjoismaiden ja Itämeren alueen vetykäytävällä tuetaan useita alueellisia ja EU:n ilmastotavoitteita, kuten EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa ja Fit for 55-valmiuspakettia. 

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa laaditaan hankkeen esiselvitys, jonka on tarkoitus valmistua vuoden 2024 puoliväliin mennessä. Esiselvityksen jälkeen seuraisi suunnittelu- ja luvitusvaiheiden jälkeen rakentaminen.  

Nimitys Euroopan komission yhteisen edun mukaisten hankkeiden listalle

Euroopan komissio ilmoitti 28.11.2023, että Nordic-Baltic Hydrogen Corridor (NBHC) on mukana eurooppalaisten yhteisen edun mukaisten hankkeiden PCI-listalla (Project of Common Interest). Listalla mukanaolo tarkoittaa sitä, että EU näkee, että tämä Itämeren alueen vetyhanke on keskeinen Euroopan energiapoliittisten tavoitteiden saavuttamiselle.

PCI-status mahdollistaa mm. EU-rahoituksen hakemisen hankkeille ja nopeutetut luvitusprosessit.
Status voidaan myöntää hankkeille, jotka ovat keskeisiä EU:n energiajärjestelmien sisämarkkinoille ja energia- ja ilmastopoliittisten tavoitteiden saavuttamiselle: edullinen, toimitusvarma ja kestävästi tuotettu energia sekä hiilidioksidipäästöjen vähentäminen Pariisin sopimuksen mukaisesti. Hankkeilla on oltava merkittävä vaikutus energiamarkkinoihin ja markkinoiden integraatioon vähintään kahdessa EU-maassa, lisättävä kilpailua energiamarkkinoilla ja parannettava EU:n energiavarmuutta mm. integroimalla uusiutuvan energian lähteitä.

Komission julkaisema PCI-lista toimitetaan seuraavaksi Euroopan Parlamentin ja Eurooppa-neuvoston käsiteltäväksi.  Jos nyt julkaistu PCI-listaus hyväksytään, ja hankkeet saavat PCI-statuksen, niille on mahdollista hakea EU-rahoitusta Connecting Europe Facilitystä (CEF).

Kartta vetyhankkeista Euroopassa.

Aikataulu

Aikataulu

Faktoja

faktoja