Search
Close this search box.
Palvelumme / Alkuperätakuut

Alkuperätakuut

Gasgrid Finland toimii kaasun ja vedyn alkuperätakuurekisterin ylläpitäjänä ja on valtuutettu myöntämään sekä kansallisia että eurooppalaisia EECS (European Energy Certificate Systems) -alkuperätakuita. EECS-alkuperätakuut perustuvat yhtenäiseen eurooppalaiseen järjestelmään, jonka on kehittänyt Association of Issuing Bodies (AIB). AIB:n jäsenmaiden väliset alkuperätakuut siirretään sähköisesti Hubin kautta.

Kaasun ja vedyn alkuperätakuilla varmennetaan, että kaasu ja vety on tuotettu uusiutuvista energialähteistä. Alkuperätakuulla tarkoitetaan sähköistä asiakirjaa, joka toimii näyttönä loppukäyttäjälle siitä, että tietty energiaosuus tai -määrä on tuotettu uusiutuvista lähteistä.

Alkuperätakuita myönnetään Suomessa tuotetulle uusiutuvista energialähteistä peräisin olevalle kaasulle ja vedylle. Kalenterivuodelle kohdistettavat alkuperätakuut tulee peruuttaa (käyttää) seuraavan vuoden maaliskuun 31. päivään mennessä (Energiaviraston määräys 9.3.2022).

Velvoite varmentaa kaasun ja vedyn alkuperä alkuperätakuulla on alkanut 1.7.2022.

Ehdot ja hinnat

Alkuperätakuujärjestelmän ehdot (Domain Protocol) määrittelevät Suomen alueella voimassa olevat kaasun ja vedyn alkuperätakuisiin liittyvät menettelytavat, oikeudet ja velvoitteet niin kansallisten kuin eurooppalaisten EECS-alkuperätakuiden osalta. 

Alkuperätakuujärjestelmän maksut koostuvat kiinteistä maksuista ja käyttöön perustuvista maksuista. Käyttöön perustuvat maksut laskutetaan jälkikäteen neljästi vuodessa kvartaaleittain: huhti-, heinä-, loka- ja tammikuussa aina edellinen kolme (3) kuukautta kerrallaan. Kiinteät maksut laskutetaan huhtikuussa. Vastikään rekisteröityneiden kiinteät maksut laskutetaan seuraavan neljännesvuosittaisen laskutuksen yhteydessä. Hinnasto 1.1.2024 alkaen on julkaistu 28.11.2023.

Alkuperätakuurekisteriin (G-REX) liittyminen

Alkuperätakuujärjestelmään voivat liittyä uusiutuvista energialähteistä peräisin olevien kaasujen ja vedyn tuottajat, kaasun käyttäjät sekä markkinatoimijat riippumatta siitä, onko kaasu syötetty siirto- tai jakeluverkkoon vai tuotettu tai käytetty maakaasuverkon ulkopuolella (ns. offgridtuotanto). 

Alkuperätakuurekisteriin liitytään rekisteröitymällä tilinhaltijaksi. 

Liittymisohjeet tiivistetysti:

  • Tutustu asiakirjoihin, erityisesti  Domain Protocollan ja vakiomuotoisten ehtojen (Standard Terms and Conditions, STC) sisältöön.
  • Pyydä allekirjoitettava STC sähköpostitse osoitteesta customerservice@gasgrid.fi, täydennä puuttuvat tiedot ja palauta se sitten samaan osoitteeseen liitteineen. Liitteiksi tarvitaan ainakin yhteystietolomake ja kaupparekisteriote tai vastaava virallinen asiakirja sekä nimenkirjoitusoikeutettujen nimet. Todennäköisesti tarvitaan myös valtakirja(t). Valtakirja antaa rekisteröijälle (valtuutetulle rekisterin pääkäyttäjälle) valtuudet toimia rekisterissä. Valtakirja tarvitaan myös aggregaattoripalveluissa sekä omistussuhteissa, mikäli rekisteröijä tai sen tytäryhtiö omistaa enintään 90 % tuotantolaitoksesta.
  • Allekirjoitus tehdään lähtökohtaisesti sähköisesti Visma Signia käyttäen. Gasgrid aloittaa prosessin niin, että asiakas allekirjoittaa STC:n ensin. STC:tä ei siis tällöin allekirjoiteta ennen lähetystä Gasgridille. Mikäli allekirjoitus tehdään paperiversioon, lähetä allekirjoitettu STC liitteineen kahtena kappaleena Gasgrid Finland Oy, Keilaranta 13-19 B, 02150 Espoo. Gasgrid allekirjoittaa sopimuksen ja palauttaa toisen kappaleen.
  • STC:n allekirjoituksen jälkeen Gasgrid luo tunnukset G-REXiin tilinhaltijan pääkäyttäjälle, joka voi lisätä rekisteriin käyttäjiä omasta organisaatiostaan. 

Tuotantolaitoksen omistaja tai hänen asianmukaisesti valtuuttamansa rekisteröijä voi tilinhaltijana rekisteröidä tuotantolaitoksen rekisteriin. Tuotantolaitoksen voi rekisteröidä vain, jos se täyttää alkuperätakuujärjestelmän hyväksymiskriteerit. Tullakseen hyväksytyksi kaasun alkuperätakuurekisteriin, tuotantolaitoksen on sijaittava Suomessa (pl. Ahvenanmaa), ja sen on pystyttävä tuottamaan uusiutuvaa kaasua ja oltava todennettu. Todentamisohjeet ja hyväksytyt arviointilaitokset löytyvät Energiaviraston verkkosivuilta. Huomioithan, että alkuperätakuun todentaminen on eri asia kuin kestävyystodentaminen.

Konversiomenettely

Muunnettaessa energiaa muodosta toiseen voidaan lopputuotteelle myöntää alkuperätakuut, jos tuotannossa käytetyn energian alkuperä on varmennettu alkuperätakuita peruuttamalla tai alkuperä on muutoin luotettavasti todennettavissa. Tätä prosessia kutsutaan alkuperätakuujärjestelmässä energiankantajan (energy carrier) konversioksi. Kaksoislaskennan estämiseksi tulee konversiossa peruuttaa käytetyn energiakantajan määrää vastaava määrä kyseisen energiankantajan alkuperätakuita ennen kuin konversioprosessissa tuotetulle syntyvän energian määrälle voidaan myöntää syntyvän energiankantajan alkuperätakuita.

Siirtäminen maiden välillä

EECS-alkuperätakuut siirretään (tuonti Suomeen tai vienti Suomesta) sähköisesti Association of Issuing Bodies (AIB) Hubin kautta AIB:n ns. kaasujäsenmaiden välillä, joita ovat Suomi, Latvia, Itävalta ja Espanja (tilanne 3/2024). Lisää maita on tulossa mukaan. Muiden alkuperätakuiden osalta voidaan sopia manuaalisista Ex-Domain peruutuksista EU-/ETA-maiden välillä, mikäli siirrettävät alkuperätakuut täyttävät alkuperätakuita koskevat lainsäädännölliset vaatimukset. Gasgrid Finland käsittelee Ex-Domain peruutuspyynnöt tapauskohtaisesti. Ex-Domain peruutuksissa tulee olla yhteydessä customerservice@gasgrid.fi hyvissä ajoin etukäteen. On tärkeää huomioida, että kaasun ja vedyn alkuperän voi varmentaa siirretyillä alkuperätakuilla vain Gasgrid Finlandin hallinnoimana joko AIB:n siirtohubin kautta tai Ex-Domain peruutuksina. Tämä koskee sekä Suomeen tuotuja että Suomesta vietyjä alkuperätakuita.  

Alkuperätakuujärjestelmän säännöt, hinnoittelu, ohjeet ja sopimukset​

Alkuperätakuujärjestelmän säännöt (Domain Protocol) määrittelevät Suomen alueella voimassa olevat kaasun ja vedyn alkuperätakuisiin liittyvät menettelytavat, oikeudet ja velvoitteet. Alkuperätakuujärjestelmän sääntöjen virallinen kuuleminen tapahtuu Energiaviraston toimesta alkuvuodesta 2022. Järjestelmän hinnoitteluperiaatteet kuvataan erillisessä dokumentissa, joka toimitetaan myös Energiaviraston hyväksyttäväksi.

Säännöt, palvelun hinnat ja ohjeet sekä sopimusasiakirjat julkaistaan tällä sivulla alkuvuonna 2022.

Alkuperätakuun suhde biokaasusertifikaattijärjestelmään

Alkuperätakuuta ei voida myöntää uusiutuvalle kaasulle, jolle on myönnetty biokaasusertifikaatti. Biokaasusertifikaatin haltijan ilmoituksesta Gasgrid Finland voi muuttaa alkuperätakuulain voimaan
tullessa tai sen jälkeen biokaasusertifikaattirekisteriin merkityn biokaasusertifikaatin alkuperätakuuksi. Biokaasusertifikaatin haltijan on ilmoitettava muunnosta Gasgrid Finlandille 31.5.2022 mennessä.

Nykyisin käytössä oleva biokaasusertifikaattijärjestelmä ajetaan alas, kun biokaasusertifikaateille ei ole enää tarvetta. Viimeiset biokaasusertifikaatit myönnetään 31.3.2022 tuotetulle biokaasulle. Biokaasusertifikaatit on käytettävä 18 kuukauden kuluessa alkuperätakuuta vastaavan energian viimeisestä tuotantopäivästä. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaasun ja vedyn varmennusvelvoite alkuperätakuilla alkaa 1.7.2022 eli sen jälkeen alkuperätakuut ovat ainoa tapa varmentaa alkuperä.