Search
Close this search box.
Kehitys / Suomen kansallinen vetyverkko

Osaksi kansallisen vetyverkon kehitystä

Kansallinen vetyverkko mahdollistaa vetymarkkinan syntymisen Suomeen. Gasgridin tehtävänä on toteuttaa vedyn infrastruktuuri ja rakentaa vetymarkkina-alusta Suomessa. Yhdistämme vetytalouden toimijat ja kiihdytämme vetytalouden syntyä.

Vetytalous tuo mukanaan uusia investointeja ja työpakkoja sekä parantaa energiaitsenäisyyttä ja huoltovarmuutta. Sen myötä Suomen kilpailukyky paranee ja saamme kestävää hyvinvointia koko maahan.

Tavoitteena kansallinen vetyinfrastruktuuri

Vetyinfrastruktuurin avulla vetyä voidaan siirtää kustannustehokkaasti suuressa mittakaavassa. Vedyn siirron lisäksi putki mahdollistaa myös tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisen sekä lyhytaikaisen varastoinnin. Vedyn siirron infrastruktuurin kehittäminen tukee Suomen energiajärjestelmän sektori-integraatiota, eli teollisuuden, liikenteen ja lämmityksen kytkeytymistä toisiinsa sähkö-, kaukolämpö- ja kaasuverkkojen kautta. Tämä tuo energiajärjestelmään tehokkuutta, joustavuutta ja resilienssiä.

Gasgridin tavoitteena on laajan vetyinfrastruktuurin valmistuminen 2030-luvulla.

Kansallinen vetyverkko suunnitellaan yhteistyössä alueiden ja teollisuuden kanssa

Alueet ja teolliset toimijat osallistetaan kansallisen vetyverkon suunnittelutyöhön tiiviisti. Gasgrid hyödyntää jatkossa aluekehitysmallia, jonka keskiössä ovat alueelliset toimijat, alueelliset tarpeet ja alueellisten vahvuuksien hyödyntäminen.

Aluekehitysmalli mahdollistaa alueellisten tarpeiden ja vahvuuksien huomioimisen, vetyverkon samanaikaisen kehittymisen eri puolilla maata, sidosryhmien aktiivisen vaikutusmahdollisuuden alueellisen vetytalouden kehitykseen, ja sillä voidaan saavuttaa myös tarkoitukseen sopivin sekä kustannustehokkain liitynnän kullakin alueella.

Aluemalli vastaa paikallisiin tarpeisiin

Koska alueellisia toimijoita osallistetaan vetykehitykseen alusta alkaen, kehittyvä infrastruktuuri ja vetymarkkina-alusta vastaavat alueen toimijoiden tarpeisiin ja toiveisiin.

Gasgrid tarjoaa infrastruktuurin kehittyessä muun muassa liittymisen alueelliseen vetyverkkoon, vedyn siirto- ja varastointipalvelut sekä ennen kaikkea turvallisen vetyputkiratkaisun. Palvelut ja toimintatavat ovat samankaltaisia kuin Suomen nykyisessä metaanin siirtoverkossa, jonka järjestelmävastaavana Gasgrid toimii.

Vetylaaksot luovat alueellisia vetytalouksia

Aluemallikehityksen avulla eri puolelle Suomea syntyy vetylaaksoja. Vetylaakso tarkoittaa alueellisten toimijoiden verkostoa, jossa on edustettuina vetytalouden arvoketjun eri toimijat. Vetylaakso siis yhdistää infrastruktuurin, puhtaan vedyn varastoinnin ja siirron sekä palvelee kaikkia vetyarvoketjun toimijoita.

Tulevaisuudessa yksittäiset vetylaaksot liitetään osaksi kansallista vetyverkkoa, ja ne yhdistetään myös laajempiin kehityshankkeisiin, kuten Nordic Hydrogen Route, Baltic Sea Hydrogen Collector ja Nordic-Baltic Hydrogen Corridor -vetyhankkeisiin. 

Vedyn siirtoinfrastruktuurin kehittäminen tukee myös Suomen energiajärjestelmän sektori-integraatiota tuoden energiajärjestelmään tehokkuutta ja joustavuutta.

Reittikeskustelut ja markkinakehitysfoorumit

Alueiden toimijat pääsevät mukaan vetytalouden kehitykseen Gasgridin teettämän markkinaselvityksen perusteella. Alueellisia toimijoita kuullaan ja osallistetaan muun muassa reitti- ja kehitysfoorumikeskusteluissa.

Aktiivinen osallistuminen kansallisen vetyverkon kehitykseen nopeuttaa alueellisten vetylaaksojen ja sitä kautta talouskasvun kehitystä, ja mahdollistaa vaikuttamisen omaan kehitysaikatauluun.

Reittikeskustelut

Alueiden reittikeskusteluissa tullaan arvioimaan kansallisen vetyverkon reittilinjavaihtoehtoja yksityiskohtaiselta karttapohjalta, ja vaihtoehtoja tarkastellaan maankäytön ja kaavoituksen lähtökohdista.

Reittikeskusteluiden ensimmäinen vaihe käydään markkinaselvityksen ja PCI-linjauksen pohjalta. Myöhemmässä vaiheessa keskustelua käydään laajemman kuntajoukon ja vetysektorin yritysten kanssa. Kunnilla on mahdollisuus esittää maankäyttöön ja kaavoitukseen liittyvää palautetta reittikeskusteluiden lisäksi myös verkkokyselyssä.

Kansallisen vetyverkon reittikeskusteluiden aikataulu: Touko-kesäkuu 2024: Ensimmäiset reittikeskustelut maakunnittain Kesä-heinäkuu 2024: Mahdollisuus antaa kirjallista palautetta reittivaihtoehtoihin liittyen keskusteluiden jälkeen 1.8.2024 asti Touko-kesäkuu 2024: Valtakunnallinen Teams-infotilaisuus vetysektorin yrityksille Syksy 2024: Reittikeskusteluiden jatko maakunnissa. Alueelliset infot yrityksille. Loppuvuosi 2024: Syksyn reittikeskusteluiden palautteen vastaanotto. Gasgrid käsittelee palautteen ja tiedottaa reititysprosessin etenemisestä keskusteluihin osallistuneille tahoille.

Markkinakehitysfoorumit

Gasgrid käynnistää lisäksi vetytaloutta mahdollistavat markkinakehitysfoorumit, joiden tavoitteena on edistää vetytalouden investointeja, sujuvoittaa hankekehitystä ja mahdollistaa tiedonvaihtoa eri sidosryhmien välillä. 

Touko-kesäkuu 2024:

Ensimmäiset reittikeskustelut maakunnittain

Kesä-heinäkuu 2024:

Mahdollisuus antaa kirjallista palautetta reittivaihtoehtoihin liittyen keskusteluiden jälkeen 1.8.2024 asti

Touko-kesäkuu 2024:

Valtakunnallinen Teams-infotilaisuus vetysektorin yrityksille

Syksy 2024:

Reittikeskusteluiden jatko maakunnissa. Alueelliset infot yrityksille.

Loppuvuosi 2024:

Syksyn reittikeskusteluiden palautteen vastaanotto. Gasgrid käsittelee palautteen ja tiedottaa reititysprosessin etenemisestä keskusteluihin osallistuneille tahoille

Selvitämme kansallisen vetyinfrastruktuurin linjausvaihtoehtoja sekä vedynsiirtotarpeita Suomessa ja Itämeren alueella

Selvitämme parhaillaan kansallisen vetyinfrastruktuurin linjausvaihtoehtoja sekä vedynsiirtotarpeita Suomessa ja Itämeren alueella. Osana kehitystyötä keräämme jatkuvasti tietoa sidosryhmiltämme. Vetymarkkinaselvityksemme tarkoituksena on selvittää teollisuuden kiinnostusta liittyä tulevaisuudessa vetyinfrastruktuuriin ja arvioida teollisten toimijoiden hankkeiden kehitystä suhteessa infrastruktuurin kehitystarpeisiin.

Vetymarkkinaselvitys on avoin kaikille vetymarkkinoiden teollisuustoimijoille ja hankekehittäjille. Selvityksessä toimijoita pyydetään kertomaan mahdollisten vetyhankkeiden sijainti, vedynsiirto- ja varastointitarve sekä hankkeiden kehitysaikataulu.

Selvitystyön ansiosta vetyinfrastruktuuria voidaan kehittää toimijoiden tarpeita vastaavaksi ja Gasgrid voi omalta osaltaan edesauttaa Suomen teollisia toimijoita hyödyntämään uusiutuvaa energiaa ja luomaan uusia innovatiivisia ratkaisuja.