Sök
Stäng denna sökruta.
Aktuellt / Beakta naturgasledningar när du planerar bygg- eller grävarbeten – Gasgrid har ca 1 200 km underjordiska gasrör i södra Finland

Beakta naturgasledningar när du planerar bygg- eller grävarbeten – Gasgrid har ca 1 200 km underjordiska gasrör i södra Finland

På våren och sommaren när vädret tillåter det genomförs i Finland många schaktnings- och grävprojekt. För att utföra grävarbeten och dikesröjningar i närheten av gasledningar eller för att köra med tungt materiel i terrängen ovanför dem krävs alltid tillstånd. Gasgrids inspektörer hjälper till att planera säkra rutiner.

Gasöverföringsnätet som ägs och drivs av Gasgrid Finland Oy är viktig grundläggande infrastruktur i det finländska samhället. I södra Finland finns överföringsledningar på totalt ca 1 200 kilometer. I dess närhet bor över hälften av finländarna.

Gasen transporteras ljudlöst och osynligt i rörledningar under marken på ca en meters djup. När grävarbetena blir vanligare under våren och sommaren är det viktigt att komma ihåg gemensamma rutiner för att trygga säkerheten. I terrängen kan gasledningarnas placering identifieras med hjälp av märkningsstolpar och identifieringsskyltar samt i närheten av röret med skyltar som anger grävförbud.

I den omedelbara närheten av gasledningen krävs alltid tillstånd för schaktning och dikesröjning eller för att köra med tungt materiel i terrängen över gasledningen. Om arbetet sker mindre än fem meter från gasledningen, ska alltid en av Gasgrid bemyndigad säkerhetsinspektör finnas på plats som visar var gasledningen finns och övervakar gasledningens säkerhet.

Karttjänsten hjälper till vid planeringen – kontakta inspektören för att säkerställa att arbetet utförs säkert

I Gasgrids karttjänst kan man kontrollera var gasledningarna finns. Karttjänsten visar bland annat de gasledningar som är i användning, tryckreduceringsstationer, linjemärkningar, uppgifter om gasledningarnas elektroniska katodskydd, kontaktuppgifter till inspektörerna och ett stort antal säkerhetsavstånd som hänför sig till olika funktioner i närheten av gasledningarna.

”Sommaren är högsäsong för projekt i terrängen. För att säkerställa den gemensamma säkerheten är det viktigt att de som genomför projekt alltid kontaktar oss när de planerar arbeten i närheten av en gasledning. Vår inspektör kommer till platsen avgiftsfritt och säkerställer att arbetet löper säkert”, säger Arto Korpela, som är inspektör vid arbeten vid Gasgrids överföringsledningar.

Karttjänsten fungerar via telefon och andra smarta enheter. I terrängen kan tjänsten utnyttjas för bedömning av gasledningarnas placering, planering av arbeten och linjeröjningar. De säkerhetsavstånd som visas i tjänsten hjälper att uppskatta de avstånd som ska beaktas i projekten. De uppgifter som finns tillgängliga i tjänsten ger dock inte tillstånd till att gräva på egen hand i närheten av röret, utan Gasgrid ska alltid underrättas om grävningar.

Mer information:

Arto Korpela, Gasgrid Finland Oy, 0400 650 718, arto.korpela@gasgrid.fi

Tero Lehtinen, Gasgrid Finland Oy, 040 558 7828, tero.lehtinen@gasgrid.fi

På webbplatsen: Identifiering och verksamhet i närheten av gasledningen: Identifiering och verksamhet – Gasgrid Finland

Gasgrid Finland är ett statsbolag som verkar som systemansvarig för överföringssystemet i Finland. Vi erbjuder våra kunder säker, pålitlig och kostnadseffektiv gasöverföring. Vi utvecklar vår överföringsplattform, våra tjänster och gasmarknaden på ett aktivt och kundorienterat sätt för att främja framtidens koldioxidneutrala energi- och råvarusystem. Läs mer: www.gasgrid.fi

Dela: