Sök
Stäng denna sökruta.
Utveckling / Finland till världens mest attraktiva väteekonomiska land

Finland till världens mest attraktiva väteekonomiska land

Enligt statsrådets principbeslut eftersträvar Finland en ledande ställning i Europas vätgasekonomi. Samarbetet mellan företag, kommuner och andra aktörer har en central ställning i utvecklingen av Finlands vätgasekonomi.

Det gemensamma målet är att göra Finland till en ledande vätgasekonomi som skapar investeringsmöjligheter för industrin och stöder Finlands och Europas mål om klimatneutralitet. Vätgasekonomin medför nya investeringar och arbetstillfällen samt förbättrar energisjälvständigheten och försörjningsberedskapen. Därigenom förbättras Finlands konkurrenskraft och vi får hållbar välfärd i hela landet.

Överföring och lagring av vätgas spelar en viktig roll som möjliggörare av vätgasekonomin. Vätgasnäten skapar nya affärsmöjligheter för olika aktörer i och med att nya värdekedjor, produkter och tjänster utvecklas.

Gasgrid möjliggör vätgasbaserad ekonomi

Finska staten har gett Gasgrid Finland i uppdrag att främja utvecklingen av det nationella vätgasnätet, det internationella infrastruktursamarbetet och vätgasmarknaden i Östersjöregionen. Förbindelserna med Europa är viktiga för att vätgasekonomin ska möjliggöra också exportinkomster för Finland.

Det dotterbolag som grundades 2022, Gasgrid Vetyverkot Oy, har till uppgift att utveckla en vätgasöverföringsinfrastruktur som möjliggör uppkomsten av en vätgasekonomi och främjar Finlands roll i vätgasekonomin. Som föregångare i energiframtiden bygger Gasgrid Finland ett vätgasöverföringsrörsystem som förenar vätgasproducenter och vätgaskonsumenter inte bara inom Finland utan också i hela Europa.

Just nu: Vi utreder alternativ till riktlinjer för den nationella vätgasinfrastrukturen samt behovet av vätgasöverföring i Finland och Östersjöområdet

Gasgrid har inlett flera projekt för utveckling av vätgasinfrastrukturen i Östersjöregionen som stärker självförsörjningsgraden i fråga om energi och främjar uppkomsten av investeringar inom vätgasekonomin i Finland.

Bolaget utreder för närvarande alternativa riktlinjer för den nationella vätgasinfrastrukturen samt behovet av vätgasöverföring i Finland och Östersjöregionen. Som en del av utvecklingsarbetet samlar vi kontinuerligt in information av våra intressentgrupper. Vi har till exempel inlett en undersökning av vätgasmarknaden, vars syfte är att utreda industrins intresse av att i framtiden ansluta sig till vätgasinfrastrukturen och bedöma hur de industriella aktörernas projekt utvecklas i förhållande till infrastrukturens utvecklingsbehov.

Utredningen om vätgasmarknaden är öppen för alla industriella aktörer och projektutvecklare på vätgasmarknaden. Under utredningen ombeds aktörerna uppge var eventuella vätgasprojekt är belägna, behovet av överföring och lagring av vätgas samt utvecklingstidtabellen för projekten.

Tack vare utredningsarbetet kan vätgasinfrastrukturen utvecklas så att den motsvarar aktörernas behov och Gasgrid kan för sin del hjälpa Finlands industriella aktörer att utnyttja förnybar energi och skapa nya innovativa lösningar.

Utvecklingsprojekter

Vi deltar i utvecklingsprojekt i Östersjöregionen som en del av initiativet European Hydrogen Backbone. Om projekten framskrider som planerat kan vätgasnätet i Östersjöregionen öka till 5 000 kilometer redan före 2030. Med hjälp av projekten och resurserna för förnybar energi i Östersjöregionen kan man uppnå upp till 90 procent av målen för produktionen av ren vätgas inom EU.

Dessutom har Gasgrid inlett projekt för utveckling av vätgasinfrastrukturen i Östersjöregionen. Syftet med projekten är att främja uppkomsten av investeringar i vätgasekonomi i Finland.

Map of hydrogen projects.

Nordic Hydrogen Route

Ett projektet för sammankoppling av vätgasinfrastrukturen i Sverige och Finland, som öppnar en öppen vätgasmarknad för Bottenviksregionen före 2030.

Baltic Sea Hydrogen Collector

I utvecklingsprojektet undersöks möjligheten att bygga en storskalig infrastruktur för havsbaserade vätgasledningar som förbinder Finland, Sverige och Centraleuropa och som gör det möjligt att producera ren och hållbar vätgas för Europas behov.

Nordic-Baltic Hydrogen Corridor

Målet med projektet är att utveckla vätgasinfrastrukturen från Finland via Estland, Lettland, Litauen och Polen till Tyskland före 2030.

Demonstrationsprojekt för överföring av vätgas mellan Joutseno och Imatra

I projektet planeras Finlands första överföringsledning för vätgas, där vätgas som uppkommer vid Kemira Abp:s fabrik i Joutseno överförs till Ovako Imatra Oy Ab:s stålverk i Imatra via Gasgrids vätgasledning.

BalticSeaH2 -projekt

Projektet kommer att bygga Europas första stora gränsöverskridande vätedal för att skapa en integrerad väteekonomi i Östersjöregionen, möjliggöra energisjälvförsörjning och minimera koldioxidutsläppen från olika industrisektorer.

BalticSeaH2-projektet möjliggör 25 demonstrations- och investeringsfall för presentation av olika sektorer inom vätgasekonomin, vilket ökar investeringarna med sammanlagt över 4 000 miljoner euro. Produktionspotentialen för vätgas kommer att uppgå till 100 000 ton vätgas per år i slutet av projektet. Vätgas och dess derivat kan utnyttjas eller säljas av de olika industrisektorer som projektet sammanför. Projektets totala volym är 33 miljoner euro med en finansiering på 25 miljoner euro från EU. Clean Hydrogen Partnership stöder europeiska projekt i vätedalen med RePowerEU-finansiering från kommissionen. 

 

Som dalkoordinator för BalticSeaH2-projektet styr Gasgrid Finland utvecklingen av vätgasekonomin i huvuddalen mellan södra Finland och Estland. Gasgrid Finland bidrar dessutom till etableringen av vätedalen genom att föra fram sina planer för ledningsdragning i huvuddalen, utveckla anslutningsprinciper för rörledningar för vätgasproducenter och -konsumenter, och studera vätgaskvalitetskraven för slutanvändare av vätgas. 

Nylands industriella vätedalprojekt

Neste Abp, Gasgrid Finland Oy, Helen Oy och Vanda Energi Ab har tillsammans inlett förstudier för utvecklingen av en industriell vätedal i Nyland. Det gemensamma projektet främjar strävan att göra Finland till en ledande europeisk vätgasekonomi, vilket skapar investeringsmöjligheter för industrin och stödjer Finlands och Europas koldioxidneutralitetsmål.

En industriell vätedal skulle kombinera infrastruktur, lagring och överföring av förnybar vätgas och tjäna både producenter och konsumenter av vätgas. Dessutom undersöker studierna utnyttjandet av branschens integrationsmöjligheter. I samband med produktion av förnybar vätgas genereras betydande mängder förnybar värme, som kan användas för fjärrvärme.

Forsknings- och utvecklingsprojekt om vätgasekonomins möjligheter i Finland och energiinfrastrukturens roll som möjliggörare av vätgasekonomin

Syftet med samarbetet mellan Gasgrid och Fingrid är att undersöka eventuella framtida utvecklingstrender i Finland i fråga om produktion och förbrukning av vätgas samt de krav som dessa olika utvecklingstrender inom vätgasekonomin ställer på stamnätsbolagen för el och gas. Under samarbetet utreds hur vätgasnätet inom Finland och det vätgasnät som möjliggör export av vätgas påverkar energiöverföringssystemet totalt sett. Genom utredningen förbereder man sig på omställningen inom energisektorn och stöder uppnåendet av Finlands koldioxidneutralitetsmål. Samarbetet mellan bolagen är också en konkret åtgärd för att främja planeringssamarbetet och sektorsintegrationen mellan energisektorerna.

 

Forsknings- och utvecklingsprojektet genomförs som en del av det bredare HYGCEL-konsortiet (Hydrogen and Carbon Value Chains in Green Electrification), som består av flera finska företag och universitet. Business Finland har beviljat stöd till projektkomplexet HYGCEL, vars budget överstiger 10 miljoner euro. Som en del av denna helhet har även Gasgrids och Fingrids gemensamma projekt fått ett positivt finansieringsbeslut.

Händelser och evenemang

Se mer presentationsmaterialer och inspelningar av våra händelser och evenemang på våra finska eller engelska sidor: Tilaisuudet ja tapahtumatEvent materials.