Sök
Stäng denna sökruta.
Aktuellt / Energimyndigheten beslut: Beaktandet av energi for egen förbukning och hjälpenergi

Energimyndigheten beslut: Beaktandet av energi for egen förbukning och hjälpenergi

Energimyndigheten har på begäran av Gasgrid Finland Oy meddelat beslut 16/071001/2023 (nedan kallat Energimyndighetens beslut) om beaktandet av energi för egen förbrukning och hjälpenergi vid fastställandet av den gasenergi som kan omfattas av ursprungsgarantin. Energimyndighetens beslut jämte motivering och lagstiftningshänvisningar finns som bilaga 2 till denna delgivning.

Sammanfattning av Energimyndighetens beslut

I enlighet med Energimyndighetens beslut får ursprungsgarantier för förnybar gas inte beviljas för förnybar gas som förbrukas i produktionsprocessen för förnybar gas. I registret över ursprungsgarantier för gas delas processens gas i fråga om den energiproducerande anläggningen upp i den producerade gasen och den gas som förbrukas i produktionsprocessen. I lagen om ursprungsgaranti och i regeringens proposition föreslås entydigt att det inte är möjligt att bevilja ursprungsgarantier för gas som förbrukas i produktionsprocessen. Att bevilja ursprungsgarantier för gas som förbrukas i en gasproduktionsprocess skulle därför strida mot lagen om ursprungsgaranti och dess förarbeten, oavsett om gasen i fråga har uppkommit i produktionsprocessen eller införts i processen utifrån, vilket är fallet med fossil gas. Därför ska den mängd gas som förbrukas i produktionsprocessen dras av från den mängd gas som produceras vid fastställandet av den mängd gas som kan omfattas av ursprungsgarantin.

De krav som ställs på beviljande, överföring, annullering och ogiltigförklaring av ursprungsgarantier ska överensstämma med den framtida standarden för ursprungsgaranti CEN EN 16325. I standarden kommer det att föreskrivas närmare om beaktandet av den energi som förbrukas i produktionsprocessen och dess hjälpanordningar vid fastställandet av den energi som kan omfattas av ursprungsgarantin. Eftersom standarden fortfarande håller på att uppdateras och således ännu inte är i kraft, iakttas kraven i den nationella lagen om ursprungsgaranti.

Mer information: Heli Haapea, servicechef, customerservice@gasgrid.fi, tfn 040 352 7643

Bilagor

Beaktandet av energi for egen förbukning och hjälpenergi vid fastställande av gasenergi som kan omfattas av urspungsgarantin 

Gasgrid Finland är ett statsbolag som verkar som systemansvarig för överföringssystemet i Finland. Vi erbjuder våra kunder säker, pålitlig och kostnadseffektiv gasöverföring. Vi utvecklar vår överföringsplattform, våra tjänster och gasmarknaden på ett aktivt och kundorienterat sätt för att främja framtidens koldioxidneutrala energi- och råvarusystem. Läs mer: www.gasgrid.fi

Dela: