Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Nordic-Baltic Hydrogen Corridor ‑vetyinfrahankkeen esiselvitys on käynnistynyt

Nordic-Baltic Hydrogen Corridor ‑vetyinfrahankkeen esiselvitys on käynnistynyt

Kansainvälisessä Nordic-Baltic Hydrogen Corridor -vetyinfrastruktuurihankkeessa osapuolina olevat eurooppalaiset kaasunsiirtoverkon haltijat suomalainen Gasgrid Finland, Elering (Viro), Conexus Baltic Grid (Latvia), Amber Grid (Liettua), GAZ-SYSTEM (Puola) ja ONTRAS (Saksa) ovat allekirjoittaneet sopimuksen esiselvityksestä, joka koskee vihreän vedyn käytävää. Tarjouskilpailun voittanut AFRY Management Consulting analysoi, millaisia edellytyksiä on kehittää rajat ylittävä vetyinfrastruktuuri Suomesta Baltian maiden ja Puolan kautta Saksaan ja millaisia vihreän vedyn kehityssuuntia alueella on. Tutkimus toteutetaan päätöksenteon tueksi ja sen on tarkoitus valmistua vuoden 2024 puoliväliin mennessä.

Nordic-Baltic Hydrogen Corridor ‑vetyinfrahankkeen tavoitteena on luoda yhteys Pohjois-Euroopan vihreän energian tuottajien ja Keski-Euroopan tärkeimpien kulutuskeskusten välille. Hankkeen odotetaan toteutuvan vuoteen 2030 mennessä.

”Esiselvityksessä konsultit analysoivat nykyisen taloudellisen tilanteen ja tarjoavat vastauksia vihreän ja vähähiilisen vedyn tuotanto- ja kulutuspotentiaalista alueella. He antavat myös hankkeen laajuutta, putkiston reittejä, kapasiteettia, rahoitusta ja riskinhallintaa koskevia suosituksia. Lisäksi hankkeessa tutkitaan mahdollisia sijoituspaikkoja vetyvarastoille. Tutkimuksen tuloksilla on suuri merkitys koko alueelle, jossa parhaillaan etsitään aktiivisesti mahdollisuuksia vetyekosysteemin kehittämiseen”, sanoo Gasgrid Finlandin vetykehityksestä vastaava johtaja Sara Kärki.

Vetykäytävähankkeen esiselvityksen suositusten perusteella hankkeen osapuolet tekevät päätöksensä hankkeen jatkokehityksestä.

Hanke edistää EU:n ilmastotavoitteita ja vetytalouden kehitystä

Nordic-Baltic Hydrogen Corridor -vetykäytävän odotetaan tarjoavan uusia mahdollisuuksia energian ja siihen liittyvien ekosysteemien kehitykseen. Vetyverkko edistää uusiutuvan sähköntuotannon kehittämistä ja uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämistä, nopeuttaa vetytalouden kehitystä ja auttaa saavuttamaan EU:n ilmastotavoitteet. Lisäksi se luo otolliset olosuhteet investoinneille teollisiin ja teknologisiin innovaatioihin putkiston reitin varrella, vähentää energian kuljetuskustannuksia ja tuottaa lisätuloja valtioille.

Nordic-Baltic Hydrogen Corridor ‑hanke tukee vahvasti alueellisia ja EU-tason ilmastotavoitteita.

Hankkeen osapuolet, kuusi kaasun siirtoverkonhaltijaa, allekirjoittivat joulukuussa 2022 sopimuksen hankkeen yhteisestä edistämisestä. Euroopan komissio hyväksyi marraskuussa 2023 Nordic-Baltic Hydrogen Corridor -hankkeen eurooppalaisten yhteisen edun mukaisten hankkeiden PCI-listalle (Project of Common Interest). Nyt hankkeessa on otettu uusi tärkeä askel, kun hankkeen osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen esiselvityksestä, jolla tutkitaan Nordic-Baltic Hydrogen Corridor -kaasuputken toteutusmahdollisuuksia.

EU:n jäsenvaltioissa meneillään olevan energiasiirtymän ja talouden hiilestä irtautumisen myötä on odotettavissa, että vedystä tulee yksi merkittävistä ratkaisuista Euroopassa. Vety vahvistaa EU:n energiaturvallisuutta, ja se on avainasemassa pyrittäessä vähentämään Euroopan energiaintensiivisen teollisuuden riippuvuutta tuoduista fossiilisista polttoaineista ja tuontienergiasta. Lisäksi teollisuuden, liikenteen ja energiantuotannon kuluttamien fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvalla ja vähähiilisellä vedyllä tai siitä jalostetuilla polttoaineilla edistää merkittävästi EU:n kasvihuonekaasupäästövähennystavoitteiden toteutumista.

Lisätietoja:                                                                                                                                       

Sara Kärki, johtaja, vetykehitys, Gasgrid Finland Oy,

sara.karki@gasgrid.fi, puhelin +358 40 158 1722

Mediatiedustelut: viestinta@gasgrid.fi

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: