Sök
Stäng denna sökruta.
Aktuellt / Gasmarknaden i Finland öppnades och Gasgrid Finland Oy har inlett sin verksamhet

Gasmarknaden i Finland öppnades och Gasgrid Finland Oy har inlett sin verksamhet

Gasmarknaden i Finland har öppnats för konkurrens och Gasgrid Finland inledde sin verksamhet 1.1.2020. Gasförsäljningen och överföringsnätet är separerade. Gasgrid Finland åtskildes från statens energibolag Gasum Oy och har systemansvaret för hela gasöverföringsnätet i Finland.

En rörgasmarknad som är öppen för konkurrens baseras på naturgasmarknadslagen som trädde i kraft 2018 och som föreskriver att gasöverföring och energiförsäljning ska vara separerade. Import och partiförsäljning av gas är nu möjligt för alla aktörer som registrerat sig som parter på marknaden. Den öppna gasmarknaden i Finland intresserar såväl inhemska som internationella aktörer.

Det Finländska gasöverföringsnätet har förses med gas som bekant från Ryssland och dessutom kan gas överföras mellan Finland och Estland via gasröret Balticconnector, som fungerar i två riktningar. Utöver dessa matas även biogas in i nätet.

”Som ny överföringsnätsoperatör värnar vi om den funktionssäkerhet och pålitlighet som vi ärvt av Gasum. Den öppnade konkurrensen gynnar de finländska gasanvändarna. Nu kan gas importeras till Finland även från Baltikum utan någon separat gränsöverföringsavgift och de gasrörsprojekt som under de närmaste åren blir färdiga mellan bl.a. Litauen och Polen ansluter oss helt till den europeiska gasinfrastrukturen. Gasen är också en del av Green Deal, dvs. Europeiska kommissionens nya miljöprogram, eftersom den är ett kostnadseffektivt sätt för att minska koldioxidutsläpp”, berättar Olli Sipilä, verkställande direktör på Gasgrid Finland.

Gas är ett viktigt råmaterial och bränsle för industrin i Finland. Största delen av hushållskunderna påverkas inte av att gasmarknaden öppnats, eftersom förutsättningen för byte av gasförsäljare är att man har en mätare som dagligen fjärravläses.

Finansministeriet har ansvaret för ägarstyrningen av Gasgrid Finland.

Ytterligare information:

Olli Sipilä, verkställande direktör, Gasgrid Finland Oy

+358 40 589 4686

Gasgrid Finland är ett statsbolag som verkar som systemansvarig för överföringssystemet i Finland. Vi erbjuder våra kunder säker, pålitlig och kostnadseffektiv gasöverföring. Vi utvecklar vår överföringsplattform, våra tjänster och gasmarknaden på ett aktivt och kundorienterat sätt för att främja framtidens koldioxidneutrala energi- och råvarusystem. Läs mer: www.gasgrid.fi

Dela: