Sök
Stäng denna sökruta.
Aktuellt / Fingrids och Gasgrid Finlands gemensamma projektscenarioarbete har slutförts – Finland som betydande producent av ren vätgas och vätgasprodukter

Fingrids och Gasgrid Finlands gemensamma projektscenarioarbete har slutförts – Finland som betydande producent av ren vätgas och vätgasprodukter

I sitt gemensamma projekt undersöker Fingrid och Gasgrid Finland vätgasekonomins möjligheter och effekter på det finländska energisystemet. Scenarierna för det gemensamma projektet är slutförda och enligt dem kommer vätgasproduktionen att stå för den största förbrukningen av el och vindkraft för den största delen av elproduktionen. Scenarierna undersöker alternativa utvecklingsvägar för produktion och konsumtion av vätgas, såväl som energiöverföringens roll i att möjliggöra nya utvecklingsvägar.

I samarbetsprojektet mellan det finländska gasnätsföretaget Gasgrid och elnätsföretaget Fingrid som startade våren 2021 togs tre olika scenarier för vätgasekonomin fram. I scenarierna utvecklas Finland till en betydande producent av Power-to-X-produkter och/eller ren vätgas. Power-to-X innebär att konvertera el till nya produkter, som energiprodukter eller kemikalier. I Finland utvecklas ett vätgasöverföringsnät som möjliggör utrikeshandel med ren vätgas till norra Sverige och/eller Centraleuropa. I alla scenarier ökar Finlands marknadsandel till mer än 10 procent av den rena vätgasen som produceras i EU år 2030, i enlighet med regeringens principbeslut.

”För att uppnå Finlands vätgasmål krävs betydande investeringar i både el- och vätgasnätet. Europas ledande ställning inom väteekonomin kräver påskyndad utbyggnad av överföringsnätet och ett starkt politiskt och samhällsstöd för projektet”, säger Fingrids chef för strategisk nätverksplanering Mikko Heikkilä.

I alla scenarier står väteproduktionen för den största förbrukningen av el och vindkraften för den största delen av elproduktionen. Finlands billiga vindkraft skapar goda förutsättningar för produktion av rent väte. Finlands elförbrukning nästan fördubblas från dagens nivå fram till 2030-talet och fortsätter att öka, främst på grund av den el som behövs för vätgasproduktionen. Användningen av rent väte har betydande tillväxtpotential i flera energiintensiva industribranscher. Exempelvis kan utsläppen minskas avsevärt genom att använda rent väte inom oljeraffinering, stålindustrin och den kemiska industrin.

Energiöverföringen ökar avsevärt när produktionen och förbrukningen av både el och vätgas fördelas över olika delar av Finland. Energiöverföringen som krävs för vätgasindustrin kan ske antingen som el, som idag, eller i framtiden delvis även som väte, vilket beskrivs i scenarierna. Detta kräver utveckling av infrastrukturen för både elöverföring och vätgasöverföring för att möta kundernas behov. Gasgrid och Fingrid anser att en gemensam planering är viktig för utvecklingen av det mest kostnadseffektiva energisystemet.

Infrastrukturen för vätgasöverföring bidrar till framväxten av en konkurrenskraftig vätgasmarknad. Vätgasnätverket kopplar samman flera olika vätgasproducenter och konsumenter och möjliggör öppen handel inom nätet. En bred konkurrens ger operatörerna effektivitet och bättre riskhantering jämfört med om vätgasanvändare producerar och lagrar det väte de behöver lokalt för sin förbrukning.

”Vätgasnätverket binder inte bara samman producenter och konsumenter i Finland, utan även i hela Europa. Gasgrid är engagerat i utvecklingsprojekt för vätgasinfrastruktur runt Östersjön.  Tack vare projekten stärker Gasgrid också Finlands pionjärroll i framtidens energi och landets attraktionskraft, särskilt för industriella investeringar”, säger Gasgrid Finlands direktör med ansvar för väteutveckling, Sara Kärki.

Scenarierapporten är en fortsättning på en tidigare publicerad delrapport och scenariesamråd i det gemensamma projektet. Slutrapporten för projektet publiceras i samband med slutseminariet som hålls hösten 2023. Information om seminariet publiceras separat under sommaren 2023.

Ytterligare information:  Fingrid Oyj
Jussi Närhi, expert, strategisk nätverksplanering, jussi.narhi(a)fingrid.fi, tel. +358 40 846 8948
Mikko Heikkilä, chef, strategisk nätverksplanering, mikko.heikkila(a)fingrid.fi, tel. +358 40 637 4720

Gasgrid Finland Oy
Venla Partanen, utvecklingschef, venla.partanen(a)gasgrid.fi, puh. +358 50 305 3504
Sara Kärki, direktör, väteutveckling, sara.karki(a)gasgrid.fi, puh. +358 40 158 1722

Våren 2021 inledde det finska gasnätsföretaget Gasgrid Finland och elnätsföretaget Fingrid ett samarbete, vars syfte är att utforska möjligheterna för vätgasekonomin i Finland och vilken roll energiinfrastrukturen har för att möjliggöra en väteekonomi. Samarbetet kommer konkret att fortsätta i det gemensamma forsknings- och utvecklingsprojektet för Gasgrid och Fingrid, som genomförs som en del av det bredare HYGCEL-forskningsprojektkonsortiet, bestående av flera finländska företag och forskningsinstitut. Den 28 oktober 2021 beviljade Business Finland stöd till både Fingrids och Gasgrids gemensamma projekt och till det mer övergripande arbetet.

Gasgrid Finland Oy är ett statsbolag som verkar som systemansvarig för överföringssystemet i Finland. Vi erbjuder våra kunder säker, pålitlig och kostnadseffektiv gasöverföring. Vi utvecklar aktivt och kundorienterat vår överföringsplattform, våra tjänster och gasmarknaden för att främja framtidens koldioxidneutrala energi- och råvarusystem. Läs mer: www.gasgrid.fi

Fingrid är det finska stamnätsföretaget. Vi säkrar tillförlitlig el för kunder och samhälle på ett kostnadseffektivt sätt, och formar framtidens rena och marknadsbaserade elsystem. Fingrid bryr sig. På riktigt. www.fingrid.fi

Energy transmission infrastructures as enablers of hydrogen economy and clean energy system – Scenarios of the joint project between Fingrid and Gasgrid Finland

 

Gasgrid Finland är ett statsbolag som verkar som systemansvarig för överföringssystemet i Finland. Vi erbjuder våra kunder säker, pålitlig och kostnadseffektiv gasöverföring. Vi utvecklar vår överföringsplattform, våra tjänster och gasmarknaden på ett aktivt och kundorienterat sätt för att främja framtidens koldioxidneutrala energi- och råvarusystem. Läs mer: www.gasgrid.fi

Dela: