Sök
Stäng denna sökruta.
Aktuellt / Bullermodelleringar och bullermätningar vid Gasgrids LNG-terminal fortsätter under sommaren

Bullermodelleringar och bullermätningar vid Gasgrids LNG-terminal fortsätter under sommaren

Gasgrids LNG-terminal inledde sin verksamhet i hamnområdet i Ingå i januari 2023. Det gjordes en teoretisk modellering av bullret under fartygets drift innan fartyget anlände hösten 2022. Sedan verksamheten inleddes har Närings-, trafik- och miljöcentralen (NTM) förutsatt mätning av buller från terminalfunktionerna samt mätning av omgivningsbuller. Vissa mätningar har redan utförts och vissa av dem pågår.

Mätningar av omgivningsbuller har gjorts under våren i enlighet med kraven i miljöministeriets anvisning 1/1995 om bullermätning. Bullermodellering och bullermätningar ska utföras under väderförhållanden som ministeriet och myndigheten förutsätter för att säkerställa tillförlitliga resultat. Mätningar utförs både på fartygets däck från bullerkällor och i terminalens grannskap. När bullerkällan har preciserats kan vi vidta alla nödvändiga åtgärder för att minska den upplevda olägenheten. LNG-terminalen drivs i enlighet med Fortums beslut om miljötillstånd och NTM-centralens föreskrifter.

Information om resultaten ges vid invånarmöten när resultaten är färdiga.

Lossningen av lasten i ett LNG-fartyg som anlöper hamnen tar vanligen cirka ett dygn. Enligt planen anländer det cirka 1–3 fartyg till terminalen per månad. Den kondenserade naturgasen återförångas till gas ombord, varefter gasen överförs via en lastarm och ett 2,2 km långt förbindelserör via Gasgrids gasnät till slutkunderna. Gasförbrukarna inom till exempel industrin behöver gas kontinuerligt och därför är terminalen i drift dygnet runt varje dag under året.

Gasgrid Floating LNG Terminal Finland är Gasgrids dotterbolag och ansvarar för driften av den flytande LNG-terminalen. Terminalen togs i drift i Ingå hamn i januari 2023.

Mer information:

info@gasgrid.fi

 

 

Gasgrid Finland är ett statsbolag som verkar som systemansvarig för överföringssystemet i Finland. Vi erbjuder våra kunder säker, pålitlig och kostnadseffektiv gasöverföring. Vi utvecklar vår överföringsplattform, våra tjänster och gasmarknaden på ett aktivt och kundorienterat sätt för att främja framtidens koldioxidneutrala energi- och råvarusystem. Läs mer: www.gasgrid.fi

Dela: