Sök
Stäng denna sökruta.
Aktuellt / Representanter för kommuner och landskap anser att Gasgrids roll som påskyndare av vätgasekonomin är viktig

Representanter för kommuner och landskap anser att Gasgrids roll som påskyndare av vätgasekonomin är viktig

Gasgrid utreder för närvarande alternativen för sträckningen av vätgasledningarna. För att stödja detta arbete genomfördes en intervjurunda i maj–juni med hjälp av vilken situationen i fråga om kommunernas och landskapens markanvändningsplanering kartlades. Resultaten av intervjurundan offentliggjordes i samband med SuomiAreena-evenemanget i Björneborg 27.6.2023.

Gasgrid Finland främjar utvecklingen av det nationella vätgasnätet, det internationella infrastruktursamarbetet samt utvecklingen av vätgasmarknaden i Östersjöregionen. Gasgrid har inlett tre omfattande infrastrukturutvecklingsprojekt som syftar till att främja uppkomsten av investeringar i vätgasekonomin i Finland. Markanvändningen spelar en viktig roll när det gäller att bygga infrastruktur och genomföra investeringar.

I intervjuerna med landskapens och kommunernas representanter betonades behovet av samarbete och information om vätgas. Dessutom ansågs Gasgrids roll viktig för att skapa en vätgasekonomi.

Omvälvningen av energisystemet har börjat med projekt för förnybar energi och projektpubliceringar, och projekten fokuserar på västra Finland. Projekt håller också på att utvecklas i större utsträckning runt om i Finland. Det upplevs att det finnas många aktörer som främjar vätgasekonomin, därför framhävs behovet av samarbete och information.

Markanvändningsexperter behöver omfattande information om vätgasinfrastruktur, vätgasteknik och säkerhet. De informationsbehov som riktas till Gasgrid var bland annat precisering av planerna för vätgasledningar, konkret praktisk information om gas och vätgas samt teknisk information om planerade vätgasledningar.

Som flaskhalsar i planerings- och planläggningsarbetet konstaterades bland annat beaktandet av naturvärden samt samordningen av planläggningsarbetet och tidtabellerna för projekten. Vid intervjuerna ansågs Gasgrids tillgänglighet och synlighet vara viktigt.

Vätgasekonomin och vätgasledningen sågs i alla intervjuer som ett sätt att främja framför allt den egna regionens livskraft och i andra hand för att betjäna andra. Att reagera på främjandet av förnybar energi och vätgasekonomi ses som en strategisk uppgift för kommunen. För att åtgärderna inom vätgasekonomin ska kunna godkännas önskade man att helhetsbilden av Finlands roll som en del av den europeiska vätgasekonomin klargörs ytterligare och samtidigt förtydligas hurudana värdekedjor som bildas.

11 landskapsförbund intervjuades. 17 städer och kommuner intervjuades, av vilka en del tillsammans med landskapen och en representerade flera småkommuner. Intervjuerna genomfördes i maj och juni.

Intresset för enkäten var stort och insamlingen av uppgifter kommer att fortsätta genom projekten. Tack till alla som har svarat i detta skede.

Läs resultaten: Landskapens och kommuneras roll i utvecklingen av vätgasekonomin och infrastrukturen (PPT). Material finns också på vår webbsidor på finska och svenska: Kehitys: Suomesta maailman houkuttelevin vetytalousmaa – tilaisuudet ja tapahtumat.

Ytterligare information: Sara Kärki, direktör, vätgasutveckling, Gasgrid Finland Oy, och operativ direktör, Gasgrid Vetyverkot Oy, sara.karki@gasgrid.fi, tfn 040 158 1722.

Gasgrid Finland är ett statsbolag som verkar som systemansvarig för överföringssystemet i Finland. Vi erbjuder våra kunder säker, pålitlig och kostnadseffektiv gasöverföring. Vi utvecklar vår överföringsplattform, våra tjänster och gasmarknaden på ett aktivt och kundorienterat sätt för att främja framtidens koldioxidneutrala energi- och råvarusystem. Läs mer: www.gasgrid.fi

Dela: