Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Kuntien ja maakuntien edustajat pitävät tärkeänä Gasgridin roolia vetytalouden vauhdittajana

Kuntien ja maakuntien edustajat pitävät tärkeänä Gasgridin roolia vetytalouden vauhdittajana

Gasgrid selvittää parhaillaan vetyputkistojen linjausvaihtoehtoja. Tämän työn tukemiseksi toteutettiin touko-kesäkuussa haastattelukierros, jonka avulla kartoitettiin kuntien ja maakuntien maankäytön suunnittelun tilannetta. Haastattelukierroksen tulokset julkistettiin SuomiAreena-tilaisuuden yhteydessä Porissa 27.6.2023.  

Gasgrid Finland edistää kansallisen vetyverkon, kansainvälisen infrastruktuuriyhteistyön sekä Itämeren alueen vetymarkkinan kehittymistä. Gasgrid on käynnistänyt kolme laajaa infrastruktuurin kehityshanketta, joiden tarkoituksena on edesauttaa vetytalouden investointien syntymistä Suomeen. Maankäytöllä on suuri rooli infrastruktuurin rakentumisessa ja investointien toteutumisessa. 

Maakuntien ja kuntien edustajien haastatteluissa korostui tarve yhteistyölle ja vetyyn liittyvälle tiedolle. Lisäksi Gasgridin rooli koettiin tärkeäksi vetytalouden muodostumisessa.  

Energiajärjestelmän murros on alkanut uusiutuvan energian hankkeilla ja hankejulkistuksilla, ja hankkeet painottuvat Länsi-Suomeen. Hankkeita on kehitteillä myös laajemmin ympäri Suomea. 

Vetytalouden edistämisessä koettiin olevan monta tahoa, jolloin yhteistyön ja tiedottamisen tarve korostuu. 

Maankäytön asiantuntijat kaipaavat monipuolista tietoa vetyinfrastruktuurista, vedyn teknisistä tiedoista sekä turvallisuudesta.  Gasgridille osoitettuja tiedon tarpeita olivat muun muassa vetyputkistosuunnitelmien tarkentaminen, konkreettinen käytännön tieto kaasusta ja vedystä sekä teknisiä tietoja suunnitelluista vetyputkista​. 

Suunnittelu- ja kaavoitustyön pullonkauloiksi todettiin muun muassa luontoarvojen huomiointi sekä kaavoitustyön ja hankkeiden aikataulujen yhteensovittaminen. Haastatteluissa tärkeänä koettiin Gasgridin saavutettavuus ja näkyvyys​.  

Vetytalous ja -putki nähtiin kaikissa haastatteluissa keinona edistää etenkin oman alueen elinvoimaisuutta, ja sen jälkeen palvella muita. Reagoiminen uusiutuvan energian ja vetytalouden edistämiseen nähdään kunnan strategisena tehtävänä. Vetytalouden toimien hyväksyttävyyden edistämiseksi toivottiin, että kokonaiskuvaa Suomen roolista osana Euroopan vetytaloutta vielä kirkastetaan ja samalla selvennettäisiin sitä, millaisia arvoketjuja muodostuu. 

Maakuntaliittoja haastateltiin 11. Kaupunkeja ja kuntia haastateltiin 17, joista osa maakuntien kanssa samassa yhteydessä ja yksi edusti useaa pikkukuntaa.​ Haastattelut toteutettiin touko- ja kesäkuussa

Lue esitusmateriaali tulosten julkistuksesta linkistä: Selvitystyön tulosten julkistus maakuntien ja kuntien roolista vetytalouden ja infrastruktuurin kehitystyössä 27.6.2023

Kiinnostus kyselyä kohtaan oli suurta ja tiedonkeruuta tullaan jatkamaan hankkeiden kautta. Kiitos kaikille tässä vaiheessa vastanneille.  

Lisätietoja: Sara Kärki, johtaja, vetykehitys, Gasgrid Finland Oy, ja operatiivinen johtaja, Gasgrid Vetyverkot Oy, sara.karki@gasgrid.fi, puh. 040 158 1722.

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: