Ajankohtaista / Kaasun käyttö Suomessa lähellä käytettävissä olevaa teknistä siirtokapasiteettia – Gasgrid Finland korostaa markkinaosapuolten taseessa pysymisen tärkeyttä

Kaasun käyttö Suomessa lähellä käytettävissä olevaa teknistä siirtokapasiteettia – Gasgrid Finland korostaa markkinaosapuolten taseessa pysymisen tärkeyttä

Viime viikkojen keskimääräistä kylmemmät sääolosuhteet ovat nostaneet merkittävästi kaasun käyttöä Suomessa. Kaasun käyttö on kuluneen syksyn aikana ollut pitkään tasolla 20-25 GWh/päivä, mutta kylmentynyt sää sekä korkeat sähkönhinnat ovat nostaneet kaasun käyttöä joulukuun aikana tasolle 45-50 GWh/päivä.

Muun muassa edelleen kylmentyneen sään ja korkeiden sähkönhintojen johdosta kaasun käyttö saattaa kuluvalla viikolla nousta lähelle käytettävissä olevaa syöttökapasiteettia, mikä Balticconnectorin sekä Hamina LNG:n syöttöpisteiden kapasiteetit huomioiden on yhteensä noin 60 GWh/päivä. Tämän johdosta Gasgrid Finland järjestelmävastaavana siirtoverkonhaltijana on julkaissut UMM (Urgent Market Message)-viestin, jossa Gasgrid korostaa tasevastaavien taseessa pysymisen tärkeyttä umm.getbaltic.com/organisation-umm-list/3419.

Suomen kaasujärjestelmä on tällä hetkellä tasapainossa ja markkina toimii normaalisti markkinaperusteisesti, mutta Gasgrid Finland kehottaa markkinaosapuolia kiinnittämään erityistä huomiota kaasun käytön ja hankinnan tasapainoon tulevina viikkoina. Joulukuun loppupuolella Inkooseen saapuva kelluva LNG-terminaali tulee nostamaan syöttökapasiteetin Suomen kaasujärjestelmään yli kaksinkertaiseksi nykyiseen tasoon verrattuna. Kaasumarkkinatietoa löydät Gasgridin verkkosivuilta gasgrid.fi/kaasumarkkinat/markkinatieto/ sekä ENTSOG:n läpinäkyvyysalustalta transparency.entsog.eu/#/map.

 

Gasgrid Finland Oy on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Testaamme vikabanneria