Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Webinaari: Gasgridin vetyhankkeet Suomessa ja Etelä-Karjalassa 5.7.2023

Webinaari: Gasgridin vetyhankkeet Suomessa ja Etelä-Karjalassa 5.7.2023

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan Suomi tavoittelee johtavaa asemaa vetytaloudessa Euroopassa. Suomen valtio on antanut Gasgridille tehtäväksi edistää kansallisen vetyverkon, kansainvälisen infrastruktuuriyhteistyön sekä Suomen ja lähialueen vetymarkkinan kehittymistä. Yhtiön tavoitteena on luoda hyvät ja ennakoitavat investointiedellytykset Suomeen etenkin vedyn tuotannolle ja sitä käyttävälle jatkojalostusteollisuudelle. Gasgrid Finland Oy on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa.

Gasgrid Finland on käynnistänyt vetyinfrastruktuurin kehityshankkeita edesauttamaan Suomen teollisia toimijoita hyödyntämään uusiutuvaa energiaa ja luomaan uusia innovatiivisia tuotteita ja ratkaisuja, sekä vetytalouden investointien syntymistä Suomeen. Lappeenrannan ja Imatran alueella on käynnissä Suomen ensimmäisen teollisuusalueen ulkopuolella kulkevan vedyn siirtoputken suunnittelu.

Järjestimme webinaarin Gasgridin työstä vetyverkkojen kehittämisessä sekä suunnitelluista vetyhankkeista keskiviikkona 5.7. klo 14-15. Tilaisuuteen osallistutaan sähköisesti Microsoft Teams -etäyhteyden kautta.

Hankkeista kertomassa ja kysymyksiin vastaamassa olivat Gasgridin asiantuntijat. Tule kuulemaan vetyinfrastruktuurin kehityksestä Suomessa ja kehitystoiminnastamme!

Tilaisuuden kulku

  • Tilaisuuden alustus
  • Gasgrid yhtiönä ja mandaatti vetyverkkojen kehittämiseen
  • Gasgridin vetyhankkeet Suomessa ja yleistietoa vedystä
  • Joutseno-Imatra-hankkeen esittely
  • Gasgrid vastaa yleisökysymyksiin
  • Tilaisuuden lopetus

Tilaisuuden tallenne ja materiaali löytyy alta. Tilaisuuden tietosuojaseloste löytyy osoitteesta gasgrid.fi/tietosuojaseloste.

Yleistä vedyn siirtohankkeesta Etelä-Karjalassa          

Gasgrid Finland Oy:n vedyn siirtoinfrastruktuurin demonstraatiohankkeessa on tarkoituksena rakentaa vedyn siirtoputki, jossa Kemiran Oyj:n Joutsenon tehtaalla syntyvää vetyä siirretään Ovakon Imatra Oy Ab:n Imatran terästehtaalle Gasgridin vetyputkea pitkin. Hanke on ensimmäinen teollisuusalueen ulkopuolinen vedyn siirtohanke. Toteutuessaan hanke olisi Suomen ensiaskel kohti vetyinfrastruktuurin mahdollistamaa kansallista ja kansainvälistä vetyyn perustuvia markkinoita.

Hankkeen suunnittelussa on tämän vuoden aikana tarkennettu vetyputken linjausta ja teknistä toteutusta sekä keskitytty turvallisuus- ja ympäristöasioihin esimerkiksi kattavien riskikartoitusten ja luontoselvitysten kautta. Vetyhankkeen vaiheistus sekä putkilinjan alustava reittiluonnos ja jatkosuunnitelma tullaan esittelemään tilaisuudessa.

Osana hanketta on tarkoitus tehdä myös erilaisia maaperäkartoituksia, joiden vaikutuksia ja tarkoitusta esittelemme tarkemmin webinaarissa. Tähän liittyen kysymme myös teiltä tarkempia yhteystietoja ilmoittautumislomakkeessa. Pyydämme myös ilmoittamaan, mikäli toivotte, että otamme teihin henkilökohtaisesti yhteyttä tilaisuuden jälkeen. Järjestämme maanomistajainfotilaisuuden elokuun lopussa paikan päällä, josta lähetämme erillisen kutsun ja lisätietoa myöhemmin.

Demonstraatiohanke mahdollistaa Suomen ensimmäisen kokonaisen vedyn arvoketjun toteuttamisen sähköstä kemianteollisuuden sivutuotevedyn kautta terästeollisuuden vihreiksi lopputuotteiksi asti ja edistää siten Suomen energia- ja raaka-ainejärjestelmän kehitystä. Hankkeella on myös positiivisia vaikutuksia Etelä-Karjalan elinkeinoelämälle ja työllisyydelle.

Faktoja

  • n. 23 kilometriä vetyputkea
  • Alustava reittiluonnos mukailisi suurilta osin nykyistä maakaasuputkilinjaa
  • Putki yhdistää Kemiran Oyj:n Joutsenon tehtaan ja Ovakon Imatra Oy Ab:n Imatran terästehtaan
  • Ensimmäinen teollisuusalueen ulkopuolinen vedyn siirtohanke
  • Hankkeen avulla selvitetään mahdollisuuksia luoda skaalautuva ja monistettava malli vedyn putki-infrastruktuurille
  • Mahdollistaa alueellisen vetyklusterin kehittymisen luoden edellytyksiä vedyn toimitukseen ja jatkojalostukseen
  • Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeen suunnitteluun ja mahdolliseen rakentamiseen 9,5 miljoonaa euroa RRF-energiainvestointitukea osana EU:n NextGenerationEU- rahoitusta

Hankkeen lisätietoja

Hankkeen verkkosivulta voi seurata hankkeen etenemistä ja vaiheita sekä lukea lisää hankkeesta sekä löytää vastauksia kysymyksiin, joita hanke saattaa herättää. Sivun löydät verkkosivuiltamme: Hankkeet – Joutseno-Imatra vedyn siirtoverkkohanke tai suoraan osoitteesta: https://gasgrid.fi/hankkeet/joutseno-imatra-hanke. Annamme mielellämme lisätietoja vetykehityksestä ja hankkeesta. Voit lähettää meille kysymyksiä sähköpostilla osoitteeseen info@gasgrid.fi.

Tilaisuuden tallenne ja materiaali

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa alta. Tilaisuuden materiaalin voi lukea linkistä: Gasgridin vetyhankkeet Suomessa ja Etelä-Karjalassa 5.7.2023.

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: