Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Balticconnectorin tarkastukset jatkuvat – alustava arvio korjausaikataulusta julkaistu

Balticconnectorin tarkastukset jatkuvat – alustava arvio korjausaikataulusta julkaistu

Gasgrid Finland Oy ja Viron kaasuverkonhaltija Elering AS havaitsivat 8.10.2023 aamuyöstä epätavallista paineen laskua maiden välillä kulkevassa merenalaisessa Balticconnector-kaasuyhdysputkessa. Putkiosuus eristettiin pian havainnon jälkeen sulkemalla Balticconnectorin venttiilit. Epätavallisen paineen laskun vuoksi oli perusteltua epäillä tapahtuneen syyksi merikaasuputken vauriota ja siitä seurannutta vuotoa. Putkiosuudessa todennetun vaurion aiheuttama kaasuvuoto on pysähtynyt putkiosuuden eristämisen ja venttiilien sulkemisen myötä. Tällä hetkellä Suomen ja Viron välinen kaasun putkisiirto on keskeytynyt. Suomen kaasujärjestelmän tila on vakaa, ja kaasun saanti turvattu Inkoon LNG-terminaalista.

Suomen viranomaiset löysivät tiistaina  Balticconnectorista vaurion, joka on aiheuttanut sunnuntaina 8.10. aamuyöllä havaitun epätavallisen paineen laskun. Gasgridin aiemmin käynnistämä meriputken tarkastusoperaatio jatkuu tehdystä havainnosta huolimatta koskemaan muuta putkiosuutta. Käynnissä olevan tarkastusoperaation tavoitteena on saada tarkka käsitys koko meriputken kunnosta, jonka jälkeen voidaan lähteä suunnittelemaan tarkempia korjaustoimenpiteitä ja näiden aikataulua. Tarkastusoperaatiosta vastaa Gasgrid Finland, ja se toteutetaan yhteistyössä Eleringin kanssa. Tarkastusoperaatio suoritetaan vaiheittain tämän viikon aikana.

Alustavien asiantuntija-arvioiden perusteella on oletettavissa, että korjaustöiden suunnittelu, tarvittavan vedenalaisen kaluston mobilisointi ja varsinaiset korjaustoimenpiteet sisältäen korjatun putkiosuuden tarkastuksen sekä käyttöönoton kestävät vähintään viisi kuukautta. Näin ollen, aikaisin mahdollinen Balticconnector -putkiyhteyden käyttöönottoajankohta olisi huhtikuun 2024 alussa.

Suomen kaasujärjestelmän tila on vakaa ja kaasun saanti turvattu

Suomen kaasujärjestelmän tilanne on vakaa, ja kaasun saanti on turvattu Inkoon LNG-terminaalista.
Terminaalilla on kapasiteettia ja kyky toimittaa Suomen tarvitsema kaasu myös tulevana talvena, vaikka talvikausina kaasun kulutus on tyypillisesti korkeampaa. Markkinatoimijoita on ohjeistettu varmistamaan tarvitsemansa kaasun saanti tilaamalla se Inkoon tai Haminan LNG-terminaaliin, jotta kaasun saannin jatkuvuus on turvattu tulevana talvikautena.

Gasgrid tiedottaa lisää tilanteen kehittymisestä verkkosivuillaan www.gasgrid.fi heti kun lisätietoja on saatavilla.

Lisätietoja:

Janne Grönlund, johtaja, Gasgrid Finland Oy, +358 40 036 8825

Median yhteydenotot: Virve Wright, johtaja, Gasgrid Finland Oy, +358 40 552 9219

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: