Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Gasgrid keskittyy jatkossa valtakunnallisen runkoverkon suunnitteluun ja toteuttamiseen laajemmassa mittakaavassa

Gasgrid keskittyy jatkossa valtakunnallisen runkoverkon suunnitteluun ja toteuttamiseen laajemmassa mittakaavassa

Gasgrid jatkaa työtään kansallisen vedynsiirtoinfrastruktuurin toteuttamiseksi ja rajat ylittävän vetytalouden mahdollistamiseksi, keskittyen jatkossa koko Suomen kattavan runkoverkon suunnitteluun ja toteuttamiseen laajemmassa mittakaavassa. Joutsenon ja Imatran välille yhteistyössä Kemira Oyj:n ja Ovako Imatra Oy Ab:n kanssa suunniteltu vedyn siirtoinfrastruktuurin demonstraatiohanke päättyy ja Itä-Suomen vetykehitys sulautuu osaksi Gasgridin valtakunnallisen runkoverkon suunnitelmaa.

Koko Suomen kattavan vedynsiirron runkoverkon toteutuminen edellyttää vahvaa alueellista aktiivisuutta vetytalouden rakentamisen kannalta merkittävissä sidosryhmissämme; yrityksissä, kunnissa ja kaupungeissa. Vedyn arvoketjun toimijat ovat ratkaisevassa roolissa luomassa uutta pohjaa Suomen taloudelliselle hyvinvoinnille ja energiaomavaraisuudelle, edistämässä teollisuuden vihreää siirtymää, valjastamassa tulevaisuuden vetyosaajien verkostoa, sekä viemässä maatamme lähemmäs kansallisia ja kansainvälisiä ilmastotavoitteita. Gasgridin tavoitteena on löytää laaja joukko vetytalouden ja kansallisen vedynsiirtoinfrastruktuurin edistämisestä kiinnostuneita yhteistyökumppaneita myös Itä-Suomesta.
Runkoverkon toteuttamisessa hyödynnetään jatkossa toimintamallia, jossa alueelliset toimijat- ja tarpeet, sekä alueellisten vahvuuksien hyödyntäminen ovat keskiössä. Näin kansallisen runkoverkon rakennusvalmius on mahdollista saavuttaa samanaikaisesti eri puolilla Suomea.

Joutseno-Imatra-vedyn siirtoinfrastruktuurihanke on ollut luonteeltaan demonstraatiohanke. Sen tarkoituksena on ollut rakentaa teollisuusalueen ulkopuolinen vedyn siirtoputki, jossa Kemira Oyj:n Joutsenon tehtaalla syntyvää vetyä siirretään Ovako Imatra Oy Ab:n Imatran terästehtaalle Gasgridin operoimaa vedynsiirtoputkea pitkin.

”Olemme saaneet hankkeesta arvokasta kokemusta, jota hyödynnämme valtakunnallisen runkoverkon alueellisessa suunnittelu- ja kehittämistyössä. Toivomme, että itäsuomalaiset yritykset osoittavat laajasti kiinnostuksensa vedynsiirron runkoverkkoa kohtaan ja vastaavat vetymarkkinakyselyymme verkkosivullamme”, toteaa vetykehityksestä vastaava johtaja Sara Kärki Gasgrid Finland Oy:stä.

Lisätietoja:

Sara Kärki, johtaja Gasgrid Finland Oy ja COO Gasgrid Vetyverkot Oy, sara.karki@gasgrid.fi, 040 158 1722

Joonas Likander, johtaja, vetyliiketoiminnan kehitys, Kemira Oyj, joonas.likander@kemira.com,  050 357 2477

Klaus Enwald, tehtaanjohtaja, Ovako Imatra Oy Ab, klaus.enwald@ovako.com, 040 520 9482

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: