Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Gasgridin olennaisuusanalyysin tulokset ja kaksoisolennaisuus

Gasgridin olennaisuusanalyysin tulokset ja kaksoisolennaisuus

Gasgrid toteutti loppuvuonna 2022 olennaisuusanalyysin, jonka tavoitteena oli tunnistaa yhtiön kannalta olennaisimmat vastuullisuusteemat. Analyysin tulokset auttavat kehittämään yhtiön vastuullisuusohjelmaa siten, että toimenpiteitä suunnataan sidosryhmien kannalta tärkeimmäksi koettuihin asioihin. Nykyinen vastuullisuusohjelma on käytössä vuoden 2023 loppuun asti.

Yhtiön sidosryhmiksi on tunnistettu asiakkaat, viranomaiset, henkilöstö, omistaja, rahoittajat, yhteistyökumppanit, poliittiset ja yhteiskunnalliset vaikuttajat, media, maanomistajat ja siirtoverkon naapurit, kansalaisjärjestöt ja -liikkeet, palvelu- ja toimittajakumppanit, tutkijat, tiedeyhteisön jäsenet ja infran vaikutusalueella toimivat hankkeiden edustajat.

Kyselyyn saatiin yli 100 arvokasta vastausta sähköisillä kyselyillä eri kanavista ja suorilla haastatteluilla. Kyselyyn vastanneista 94 % oli joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että Gasgrid on vastuullinen yritys.

Merkittävimmiksi ympäristökohdiksi kyselyssä nousivat uusiutuvan energian vastaanottaminen kaasujen siirtoverkkojärjestelmään, vähäpäästöinen kaasujen siirto ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. Sosiaalisen vastuun osalta sidosryhmät painottivat vastauksissaan toimitusvarmuutta, kaasujen turvallista siirtoa ja käyttöä sekä työturvallisuutta. Henkilöstön osaaminen, ammattitaito ja hyvinvointi koettiin niin ikään tärkeiksi. Hallinnollisista teemoista korostuivat etenkin luotettavuus kumppanina, korruption ja lahjonnan vastaisuus sekä tasapuolinen kohtelu markkinoilla. Myös läpinäkyvyys hallinnossa ja johtamisessa arvotettiin korkealle.

Gasgridin johtoryhmä käsitteli sidosryhmäkyselyn tuloksia joulukuun alussa ja arvioi vastuullisuusteemojen merkittävyyttä Gasgridin liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden näkökulmasta. Sidosryhmien näkemykset ja johtoryhmän analyysi yhdistettiin kuvakkeeksi oheiseen olennaisuusmatriisiin.

Gasgridille olennaiset vastuullisuusteemat

Olennaisuusanalyysin lisäksi Gasgrid otti ensiaskeleitaan myös kaksoisolennaisuuden mittaamisessa. Kaksoisolennaisuuden merkitys vastuullisuuden analysoinnin metodologiana oletetaan kasvavan erityisesti EU:n kestävyysraportointidirektiivin toimeenpanon myötä. Sen tavoitteena on, että yhtiö kuvaa yrityksen toiminnan vaikutukset yhteiskuntaan mutta myös yhteiskunnan vaikutukset yritykselle.

Gasgrid syventää kaksoisolennaisuuden taloudellisen vaikutusten arviointia myöhemmin, kun tähän liittyvät ohjeistukset tarkentuvat. Yhteenveto olennaisista vaikutuksista yhtiöön ja sen ympäröivään yhteiskuntaan on koottu alla olevaan kuvaan:

 

Gasgridin kaksoisolennaisuus

Gasgrid pyrkii aktiivisesti kehittämään vastuullisuustyötään ottaen huomioon niin toimintaympäristön muutokset, globaalit megatrendit, regulaatiomuutokset kuin sidosryhmiltä kerätty palaute. Olennaisuusanalyysin yhtiö toteuttaa noin joka toinen vuosi.

Olennaisuusanalyysin tulokset on eritelty yksityiskohtaisesti yhtiön vastuullisuussivuilla.

 

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: