Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Inkoon LNG-terminaali on julkaissut tulevan kaasuvuoden kapasiteettivaraukset

Inkoon LNG-terminaali on julkaissut tulevan kaasuvuoden kapasiteettivaraukset

Floating LNG Terminal Finland Oy on julkaissut Inkoon LNG-terminaalin varausaikataulun seuraavalle kaasuvuodelle. Kaasuvuosi alkaa lokakuun alussa ja päättyy syyskuun lopussa.

Huhtikuun puolessa välissä terminaaliyhtiö avasi mahdollisuuden varata seuraavan kaasuvuoden (1.10.2023-30.9.2024) kapasiteettia. Terminaaliyhtiö tarjosi kaiken kaikkiaan 35 slotia varattavaksi ja näihin tuli yhteensä 17 varauspyyntöä. Terminaalisääntöjen mukaisen vahvistus- ja aikataulutusprosessin myötä kesän aikana vahvistettiin kaikki 17 varattua slotia.
Samalla aikataulutusprosessissa otettiin myös huomioon kesällä julkaistut Baltian siirtoverkoston huoltotoimenpiteet, joilla on vaikutusta terminaalin toimintaan rajoitetun siirtoverkkokapasiteetin osalta. 
Lopputuloksena varattavien slotien kokonaismäärää tarkistettiin 29 slotiin, jotta terminaalin käyttö olisi ulkopuolisista rajoituksista huolimatta mahdollisimman sujuvaa.

Terminaali aloitti toimintansa tammikuussa 2023 Inkoon satamassa. Toimintaa on nyt vakiinnutettu kuluvan vuoden ajan ja kaasunsyöttö kaasuverkkoon on sujunut suunnitellusti.

”Terminaalialus on täytetty huhtikuun alusta tähän päivään mennessä yhdeksän kertaa. Syyskuun loppuun mennessä odotetaan vielä kahta laivaa. Voimme olla tyytyväisiä jo kuluvan kevään ja kesän kapasiteettivarauksiin ja yhteistyöhön kaikkien toimijoiden kanssa. Inkoon terminaali on turvannut Suomen huoltovarmuuden ja on tärkeässä roolissa myös tulevana talvena”, kertoo terminaaliyhtiön toimitusjohtaja Satu Mattila.

LNG toimitetaan globaaleilta kaasumarkkinoilta. Uudelleenlastaus kestää tyypillisesti noin vuorokauden. Tähän mennessä terminaalista on syötetty kaasuverkostoon höyrystettyä maakaasua noin kahdeksan terawattituntia, mikä vastaa noin 400 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Floating LNG Terminal Finland Oy on vuonna 2022 perustettu Gasgrid Finlandin tytäryhtiö, joka operoi kelluvan LNG-terminaalin toimintoja. LNG-terminaali varmistaa kaasun saannin Suomen lisäksi Baltiaan. Laivan nesteytetty maakaasu höyrystetään kaasuksi ja syötetään Gasgridin kaasuverkkoon toimitettavaksi teollisuudelle ja energialaitoksille.

FSRU Terminal Annual Service Schedule and Spot capacity invitation for gas year 2023/2024 (Q4 2023 and Q1, Q2, Q3 2024) – Gasgrid Finland

Lisätietoja:
Satu Mattila, CEO, Gasgrid Floating LNG Terminal Finland Oy, puh. +358 45 135 2288, satu.mattila@gasgrid.fi

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: