Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Siirto- ja palveluhinnasto vuodelle 2024 julkaistu

Siirto- ja palveluhinnasto vuodelle 2024 julkaistu

Gasgrid Finland on julkaissut siirto- ja palveluhinnaston tariffikaudelle 2024 (1.1.2024 klo 7:00 – 1.1.2025 klo 7:00). Hinnaston voi nähdä Gasgridin verkkosivuilta: linkki sekä suoraan: linkki. Maakaasumarkkinalain mukaan siirtoverkonhaltijan on asetettava siirtomaksu kullekin syöttö- ja ottopisteelle. Suomen, Viron ja Latvian siirtoverkonhaltijoiden allekirjoittaman ITC- (Inter TSO Compensation) sopimuksen myötä Balticconnectorin syöttö- ja ottopisteissä ei ole tariffia ollenkaan. 

Viimeisen parin vuoden aikana kaasumarkkinan toimintaympäristössä on tapahtunut suuria muutoksia useampaan otteeseen, kun kaasuvirtaus Imatran syöttöpisteen kautta päättyi, Haminan ja Inkoon LNG-terminaalit liittyivät osaksi Suomen kaasujärjestelmää ja Balticconnector vaurioitui lokakuussa 2023. Lisäksi kaasun käyttövolyymit ovat Suomessa laskeneet vähintään väliaikaisesti noin puoleen vuosien 2020 ja 2021 tasosta. Muutokset ovat johtaneet volatiiliin markkinatilanteeseen, mikä on tehnyt hinnoittelun ennakoitavuuden haastavaksi. Vuoden 2023 kaasun käyttö tulee hieman elpymään edellisvuoden tasosta asettuen arviolta n. 13 TWh tasolle, mutta käyttövolyymit ovat Suomessa laskeneet vähintään väliaikaisesti noin puoleen vuosien 2020 ja 2021 tasosta.

Gasgridin siirtoverkon toimintakykyä on ylläpidetty ja ylläpidetään erinomaisena ennakoivan ja suunnitelmallisen kunnossapitotoiminnan sekä ylläpitoinvestointiohjelman avulla. Tavoitteenamme on äärimmäinen turvallisuus ja häiriötön kaasun siirto asiakkaillemme. Kaasun käyttövolyymin lasku ei tarkoita sitä, että käytössä olevan infrastruktuurin kunnossapitotoimia voitaisiin vähentää turvallisesti, vaan järjestelmän ylläpito edellyttää vähintään nykyistä kunnossapitopanostusta myös jatkossa. Balticconnector-meriputken korjaaminen takaisin käyttökuntoon on äärimmäisen tärkeää Suomen ja Itämeren kaasumarkkinan sekä laajemmin Suomen energiajärjestelmän näkökulmasta, mutta samalla se on mittava ja mahdollisesti merkittäviä kustannuksia aiheuttava kokonaisuus.

Keskeisenä tavoitteena siirtoinfrastruktuurin kehitys ja ylläpito asiakkaat, turvallisuus ja toimitusvarmuus priorisoiden

Jotta Gasgridin liikevaihto riittäisi kattamaan Balticconnectorin korjaamiseen liittyvät kustannukset sekä siirtojärjestelmän ja -palveluiden korkean laadun ylläpitämisen myös jatkossa, Gasgrid näkee tarpeen nostaa siirtopalveluidensa hinnoittelua. Energiavirasto on myöntänyt Gasgridille luvan poiketa maakaasumarkkinalain (587/2017) 24 §:n 1 momentissa säädetystä siirtohinnoittelun korotuskattoa koskevasta kohdasta maakaasumarkkinalain 24 §:n 7 momentin mukaisesti.

Gasgridin keskeinen tavoite on tarkoituksenmukainen siirtoinfrastruktuurin ylläpito ja kehitys siten, että infrastruktuuri palvelee asiakkaita turvallisesti ja toimitusvarmasti. Muuttuneen markkinatilanteen sekä virtausdynamiikan johdosta Gasgrid tulee arvioimaan mahdollisuuksiaan sopeuttaa siirtojärjestelmäänsä siten, että järjestelmällä tuotettavat siirtopalvelut vastaavat asiakasodotuksia ja samaan aikaan käytössä ei ole kapasiteettia, jolle ei ole nähtävissä tarvetta. Edellä kuvattujen tekijöiden vuoksi Gasgrid tulee nostamaan vuoden 2024 keskimääräisiä siirtohintoja noin 25 %.

Kaasumarkkinan avauduttua vuonna 2020 siirtohinnoittelun periaatteet muuttuivat merkittävästi. Viimeisten vuosien aikana tehdyt hinnankorotukset säilyttävät siirtohinnan tason vertailukelpoisena suhteessa aikaan ennen markkinan avaamista, ja toisaalta näkemyksemme mukaan siirtohintamme säilyy kohtuullisella tasolla suhteessa hintatasoon laajemmin Euroopassa.

Siirtohinnoittelun tavoitteena hintojen ennustettavuus ja vakaus

Gasgridin siirtohinnoittelun tavoitteena on hinnoittelun ennustettavuus ja vakaus. Balticconnectorin vaurio ja siitä aiheutuvat korjaustyöt sekä voimakas lasku kaasun käyttötasossa ovat olleet ennakoimattomia ja äärimmäisen valitettavia siirtohinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä. Mikäli kaasun kysyntävolyymit palautuvat nykyisestä tasosta, tämä luo edellytykset Gasgridin siirtohinnoittelun tarkastamiselle alaspäin käynnistyvän valvontakauden aikana.

Gasgrid on julkaissut myös kaasun yhdenmukaistettuja siirtotariffirakenteita koskevan verkkosäännön artiklan 30 mukaiset tiedot. Asiakirja sisältää tariffien asettamisen kannalta olennaista tietoa muun muassa siirtopalveluiden, tasehallintapalveluiden sekä vähittäismarkkinan keskitetyn tiedonvaihtojärjestelmän tariffeista.

Hinnoittelua koskeva asiakirja on löydettävissä Gasgridin sivuilta: linkki sekä suoraan: linkki.

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: