Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Gasgrid Finland valtuutettu myöntämään kansallisia sekä eurooppalaisia EECS -alkuperätakuita

Gasgrid Finland valtuutettu myöntämään kansallisia sekä eurooppalaisia EECS -alkuperätakuita

Gasgrid Finland toimii kaasun ja vedyn alkuperätakuurekisterin ylläpitäjänä. Alkuperätakuulla tarkoitetaan sähköistä asiakirjaa, joka toimii näyttönä loppukäyttäjälle siitä, että tietty energiaosuus tai -määrä on tuotettu uusiutuvista lähteistä. Alkuperätakuita myönnetään Suomessa tuotetulle uusiutuvista energialähteistä peräisin olevalle kaasulle ja vedylle.

Energiavirasto on vahvistanut alkuperätakuupalvelun uudet palveluehdot, jotka tulivat voimaan 5.2.2024. Gasgrid on myös 20.2.2024 hyväksytty Association of Issuing Bodies (AIB) Gas Schemen jäseneksi, mikä tarkoittaa, että Gasgrid myöntää jatkossa niin kansallisia kuin eurooppalaisia EECS (European Energy Certificate System) -alkuperätakuita.

EECS takaa alkuperätakuiden luotettavuuden ja yhteensopivuuden muiden EECS-järjestelmään kuuluvien kaasu- ja vetymaiden kanssa, joita tällä hetkellä ovat Suomen lisäksi Latvia, Itävalta ja Espanja. Muita Euroopan maita on myös valmistelemassa jäseneksi liittymistä.Liittyminen EECS-järjestelmään on iso askel kohti eurooppalaista yhteistyötä ja puhtaiden kaasujen markkinan kehittymistä mahdollistaen alkuperätakuiden sähköiset siirrot EECS -maiden välillä.

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: