Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Balticconnectorin uuden putkiosuuden asennuksen valmistelutoimet käynnissä – korjaustyöt etenevät suunnitelmien mukaan

Balticconnectorin uuden putkiosuuden asennuksen valmistelutoimet käynnissä – korjaustyöt etenevät suunnitelmien mukaan

Gasgrid Finland Oy ja Viron kaasuverkonhaltija Elering AS havaitsivat 8.10.2023 aamuyöstä epätavallista paineen laskua maiden välillä kulkevassa merenalaisessa Balticconnector-kaasuyhdysputkessa. Putkiosuus eristettiin pian havainnon jälkeen sulkemalla Balticconnectorin venttiilit. Putkiosuudessa todennetun vaurion aiheuttama kaasuvuoto pysähtyi putkiosuuden eristämisen ja venttiilien sulkemisen myötä. Tällä hetkellä Suomen ja Viron välinen kaasun putkisiirto on keskeytynyt. Suomen kaasujärjestelmän tila on vakaa, ja kaasun saanti turvattu Inkoon LNG-terminaalista.

Balticconnector-meriputken korjaustyöt ovat edistyneet edelleen suunnitelmien mukaan. Käynnissä oleva työvaihe koskee uuden putkiosion paikalleen asettamisen valmistelutoimia. Sää- ja jääolosuhteet ovat pysyneet suotuisina. Seuraavassa vaiheessa uusi putkiosio asennetaan paikoilleen ja liitetään osaksi olemassa olevaa putkea. Sää- ja jääolosuhteita seurataan jatkuvalla tarkkuudella, ja ennusteiden mukaan ne vaikuttavat säilyvän hyvinä.

Suunnitelmien mukaan korjaustyöt kestävät huhtikuun alkuun. Uuden putkiosuuden asennus- ja liitosvaiheen jälkeen voidaan edetä putken tarkastamiseen ja käyttöönottoon. Arvioitu käyttöönottopäivä on 22.4. edellyttäen, että Balticconnectorin korjaus- ja käyttöönottovaiheet etenevät suunnitellusti.

Suomen kaasujärjestelmän tila on vakaa ja kaasun saannin edellytykset on turvattu

Suomen kaasujärjestelmän tilanne on vakaa, ja kaasun saannin edellytykset on siirtokapasiteetin ja vaihtoehtoisten hankintakanavien kapasiteettien puolesta turvattu. Markkinatoimijoita on ohjeistettu varmistamaan tarvitsemansa kaasun saanti tilaamalla kaasu Inkoon tai Haminan LNG-terminaaliin, jotta kaasun saannin jatkuvuus on talven aikana turvattu.

Gasgrid tiedottaa lisää tilanteen kehittymisestä verkkosivuillaan gasgrid.fi heti kun lisätietoja on saatavilla.

 

Lisätietoja:

Janne Grönlund, johtaja, Gasgrid Finland Oy, +358 40 036 8825

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: