Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Balticconnectorin korjaustyöt valmiit – seuraavaksi kohti käyttöönottoa

Balticconnectorin korjaustyöt valmiit – seuraavaksi kohti käyttöönottoa

Gasgrid Finland ja Viron kaasuverkonhaltija Elering havaitsivat 8.10.2023 aamuyöstä epätavallista paineen laskua maiden välillä kulkevassa merenalaisessa Balticconnector-kaasuyhdysputkessa. Putkiosuus eristettiin pian havainnon jälkeen sulkemalla Balticconnectorin venttiilit. Putkiosuudessa todennetun vaurion aiheuttama kaasuvuoto pysähtyi putkiosuuden eristämisen ja venttiilien sulkemisen myötä. Tällä hetkellä Suomen ja Viron välinen kaasun putkisiirto on keskeytynyt. Suomen kaasujärjestelmän tila on vakaa, ja kaasun saanti turvattu Inkoon LNG-terminaalista.

 

Kuvituskuva. Laivat BC:n korjaustöissä merellä. Kuvalähde: Ocean Installer & Equinor
Kuvalähde: Ocean Installer & Equinor

Balticconnector-meriputken korjaus on valmistunut suunnitelmien mukaisesti ja putken tiiveys sekä kestävyys on koestettu vesipainekokeella. Merioperaation rinnalla on käynnistetty myös putken käyttöönottoa valmistelevat työvaiheet, joiden toteutus tapahtuu maa-alueilta käsin Suomessa sekä Virossa. Käyttöönottoa valmistelevien työvaiheiden jälkeen voidaan edetä varsinaiseen käyttöönottoon.

Käyttöönotto tapahtuu vaiheittain: meriputki huuhdellaan ensin puhdistetulla vedellä. Huuhtelun jälkeen putki tyhjennetään, ja putken geometria tarkastetaan sisäpuolisesti. Tarkastuksen jälkeen putki kuivataan, ja täytetään lopulta kaasulla. Käyttöönoton arvioidaan valmistuvan 22.4, jolloin Balticconnector-meriputkiyhteys voidaan palauttaa kaasumarkkinan käyttöön.

 

Suomen kaasujärjestelmän tila on vakaa ja kaasun saannin edellytykset on turvattu

Suomen kaasujärjestelmän tilanne on vakaa, ja kaasun saannin edellytykset on siirtokapasiteetin ja vaihtoehtoisten hankintakanavien kapasiteettien puolesta turvattu. Markkinatoimijoita on ohjeistettu varmistamaan tarvitsemansa kaasun saanti tilaamalla kaasu Inkoon tai Haminan LNG-terminaaliin, jotta kaasun saannin jatkuvuus on turvattu, kunnes Balticconnector on jälleen käyttöönotettu.

Gasgrid tiedottaa lisää tilanteen kehittymisestä verkkosivuillaan www.gasgrid.fi heti kun lisätietoja on saatavilla.

 

Lisätietoja:

Janne Grönlund, johtaja, Gasgrid Finland Oy, +358 40 036 8825

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: