Search
Close this search box.
Ajankohtaista / Gasgridin vetyhankkeet saivat EU:n yhteisen edun mukaisten hankkeiden statuksen

Gasgridin vetyhankkeet saivat EU:n yhteisen edun mukaisten hankkeiden statuksen

Gasgridin yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa edistämät kansainväliset vetyinfrastruktuurin kehityshankkeet Nordic Hydrogen Route, Nordic-Baltic Hydrogen Corridor ja Baltic Sea Hydrogen Collector ovat saaneet Euroopan Parlamentin ja Eurooppa-neuvoston hyväksynnän PCI-statukselleen 8.4.2024 (Project of Common Interest, PCI). Statuksen saaminen tarkoittaa sitä, että EU näkee, että nämä kolme Itämeren alueen vetyinfrahanketta ovat keskeisiä Euroopan energiapoliittisten tavoitteiden saavuttamiselle ja siksi hankkeille voi nyt hakea EU-tukea ja saada nopeutetun luvitusprosessin.

Gasgridin vetyhankkeet nimettiin EU-komission yhteisen edun mukaisten hankkeiden listalle (Project of Common Interest, PCI) marraskuun lopussa 2023, ja 8.4.2024 Euroopan Parlamentti ja Eurooppa-neuvosto hyväksyivät listaukset. PCI-statukset astuvat virallisesti voimaan 28.4.2024.

–Olemme erittäin ilahtuneita siitä, että saimme hankkeillemme virallisen PCI-statuksen. Status vahvistaa sen, että hankkeemme nähdään EU-tasolla merkittävinä ja saamme niiden edistämiselle tärkeän EU:n tuen. Tämä antaa hyvän pohjan jatkaa Euroopan laajuisen vetytalouden kehittämistä yhteistyökumppaneidemme kanssa, sanoo vetykehityksestä vastaava johtaja Sara Kärki Gasgridilta.

PCI-status voidaan myöntää hankkeille, jotka ovat keskeisiä EU:n energiajärjestelmien sisämarkkinoille ja energia- ja ilmastopoliittisten tavoitteiden saavuttamiselle: edullinen, toimitusvarma ja kestävästi tuotettu energia sekä hiilidioksidipäästöjen vähentäminen Pariisin sopimuksen mukaisesti. Hankkeilla on oltava merkittävä vaikutus energiamarkkinoihin ja markkinoiden integraatioon vähintään kahdessa EU-maassa, lisättävä kilpailua energiamarkkinoilla ja parannettava EU:n energiavarmuutta mm. integroimalla uusiutuvan energian lähteitä.

PCI-statuksen myötä hankkeille on mahdollista hakea EU-rahoitusta Connecting Europe Facilitystä (CEF) ja saada hankkeille nopeutetut luvitusprosessit.


Gasgrid on mukana kolmessa vetyinfrastruktuurin kehityshankkeessa, joille on nyt saatu PCI-status. Nordic-Baltic Hydrogen Corridor –hankkeessa suunnitellaan Suomesta Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan kautta Saksaan rakennettavaa vetyinfrastruktuuria. Nordic Hydrogen Route –hankkeessa selvitetään Suomen ja Ruotsin välistä vetyinfrastruktuuria Perämeren rannikolle. Baltic Sea Hydrogen Collector –hankkeessa selvitetään merenalaista vetyinfrastruktuuria, jolla yhdistetään Suomi ja Ruotsi Keski-Eurooppaan. Näitä hankkeita Gasgrid edistää yhdessä kahdeksan muun Itämeren alueella toimivan kaasunsiirtojärjestelmän operaattorin sekä kahden teollisuusyrityksen kanssa. Mandaatin kansallisen rajat ylittävän vedyn siirtoverkon rakentamiseen ja vetytalouden kehittämiseen Gasgrid on saanut Suomen valtiolta.

– EU:n hyväksynnän saaminen hankkeille tukee merkittävästi vetytalouden rakentamista. Putki-infra mahdollistaa investointien ja uusien työpaikkojen houkuttelemisen kotimaahan. Tämä parantaa Suomen energiaomavaraisuutta ja -turvallisuutta ja luo hyvinvointia koko maahan uusien arvotuotteiden ja kasvun mahdollistamisen kautta. Kansainväliset vedynsiirtoyhteydet luovat toimijoille uusia liiketoimintamahdollisuuksia vedyn arvoketjujen eri vaiheisiin. Näin Suomi voi saavuttaa tavoitellun Euroopan johtavan aseman vetytaloudessa, Kärki toteaa.

Suomen hallituksen vuonna 2023 tekemän periaatepäätöksen mukaan Suomella on hyvät edellytykset kehittyä vetytalouden edelläkävijäksi, joka valmistaa 10 % EU:n puhtaasta vedystä. Gasgrid tukee periaatepäätöksen toteutumista kansallisilla vetyhankkeillaan.

Keskustelu kansallisen putki-infran ensimmäisistä reitityssuunnitelmista käynnistyy

Gasgrid julkaisee 17.4.2024 järjestettävässä sidosryhmätilaisuudessaan kansallisen putki-infran ensimmäisiä tarkempia reitityssuunnitelmavaihtoehtoja. Reittivaihtoehdoista kerätään palautetta ensimmäisessä vaiheessa maakunnilta ja kunnilta sekä vetytalouden kehitykseen osallistuvilta yrityksiltä ja hankekehittäjiltä. Palautteita hyödynnetään reittien jatkosuunnittelussa.

Kansallisen vetyverkoston kehittämisen pohjaksi Gasgrid on käynyt laajasti sidosryhmäkeskusteluja ja selvittänyt markkinakyselyillä mm. teollisten toimijoiden ja hankekehittäjien halukkuutta liittyä kansalliseen ja kansainväliseen vetyverkkoon. Tätä työtä jatketaan.

Lisätiedot

Komission päätös

Vetyvoimainen Suomi – Gasgrid talouskasvun kiihdyttäjänä 17.4.2024 -tilaisuus. Ilmoittaudu mukaan.

Hankkeet:
Nordic Hydrogen Route -hanke

Baltic Sea Hydrogen Collector -hanke

Nordic-Baltic Hydrogen Corridor- hanke

Lisätietojen antajat:
Sara Kärki, Johtaja, Vetykehitys, Gasgrid Finland Oy, sara.karki@gasgrid.fi, puh. +358 40 158 1722

Median yhteydenotot: viestinta@gasgrid.fi

Gasgrid Finland on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa: