Ajankohtaista / Gasgrid Finland organised a webinar concerning Balticconnector interconnection point on 26 May

Gasgrid Finland organised a webinar concerning Balticconnector interconnection point on 26 May

In the webinar, Gasgrid presented the main content of the survey concerning Balticconnector capacity allocation mechanism submitted to the Finnish NRA. Also, the status updates on the compressor station and investment projects in a region affecting to Balticconnector capacity in the future was shared with market participants and stakeholders. The Finnish Energy Authority and the Estonian National Regulatory Authority, Konkurentsiamet, gave a presentation on their opinions concerning the capacity allocation mechanism. You may find the webinar materials here.

In Finland, the current terms and conditions of the Balticconnector capacity allocation mechanism have been approved by the Finnish Energy Authority until the end of 2021. In the confirmation decision, the Energy Authority obliged Gasgrid Finland to submit a survey on how the applicable capacity allocation mechanism in the Balticconnector interconnection point can be developed so that it responds to capacity demand better considering legislative requirements. Gasgrid Finland submitted the survey for the Energy Authority on 29th of April.

In conjunction with the survey, Gasgrid requested the Energy Authority’s opinion on the proposal regarding Balticconnector capacity allocation mechanism described in the survey. Gasgrid published the survey on its website. The unofficial English translation of the survey submitted for the Finnish Energy Authority can be found here.

Agenda

Opening of the Webinar (Mika Myötyri, Gasgrid Finland)

The main content of the survey submitted by Gasgrid Finland to the Finnish NRA (Mika Myötyri, Gasgrid Finland)

A Status update of the compressor station project in Estonia (Erkki Sapp, Elering AS)

A Status update of the investment project(s) in a region affecting to Balticconnector capacity in the future (Ivars Ščerbickis, Conexus Baltic Grid)

Presentation by the NRA – views and opinions concerning the Balticconnector capacity allocation mechanism (NRA representatives)

Q&A, Mentimeter and closing words (Mika Myötyri, Gasgrid Finland)

Gasgrid Finland Oy on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Gasgrid Finland Oy on valtionyhtiö, joka toimii järjestelmävastaavana kaasun siirtoverkonhaltijana Suomessa. Tarjoamme asiakkaillemme turvallista, luotettavaa ja kustannustehokasta kaasujen siirtoa. Kehitämme aktiivisesti ja asiakaslähtöisesti siirtoalustaamme, palveluitamme ja kaasumarkkinoita edistääksemme tulevaisuuden hiilineutraalia energia- ja raaka-ainejärjestelmää. Lue lisää: www.gasgrid.fi/

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Testaamme vikabanneria